SLUČAJ IZ OSJEČKOG KBC-A ZAPREPASTIO LIJEČNIKE: / 'Skrivao se iza široke odjeće, bio je velik poput rukometne lopte'

Image
Foto: Arhiva, Davor Javorovic/PIXSELL

Kampanja 'Počeši s razlogom' u protekloj je godini imala pozitivan odjek, a isto se nastavlja i ove godine.

30.3.2017.
12:07
Arhiva, Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Jedna od takvih je bolnica u Osijeku u koju na pregled najviše dolaze muškarci u dobi od 16 do 30 koji su 'nešto napipali'. Srećom, u većini slučajeva radilo se o bezazlenom pojavama, no zahvaljujući svijesti koja se budi, u osječkom Kliničkom bolničkom centru u prošloj su godini uspješno izliječena dva raka testisa.

'Imali smo slučajeve gdje su mladi dečki jako dugo tajili da su nešto napipali. No, ni tada nije sve izgubljeno. Imali smo slučaj jednog mladog muškarca koji je bio pretio i nosio je široku odjeću, pa se nije ništa vidjelo, ali je imao masu na testisima koja je narasla do veličine rukometne lopte. Uspjeli smo ga operirati i prošao je kemoterapije te se uspio izvući', rekao je za Glas Slavonijedr. Oliver Pavlović, v.d. predstojnik Zavoda za urologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako preko akcije Movember u koju su uključeni i koju provode zajedno sa studentima Medicinskog fakulteta nastoje apelirati na mlade muškarce da obrate pozornost na svoje zdravlje, jer je rak testisa izlječiv ako se otkrije na vrijeme. Nažalost, neugoda i stid mogu ponekad imati kobne posljedice.

U Hrvatskoj se svake godine evidentira oko 190 novootkrivenih slučajeva raka testisa koji se najčešće pojavljuje kod muškaraca između 18. i 35. godine. Ako se otkrije u ranoj fazi, rak testisa izlječiv je u 95 posto slučajeva. Stoga, muškarci, počešite se s razlogom!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo