SLOVENSKI MEDIJI O TENZIJAMA IZMEĐU HRVATSKE I SLOVENIJE: / 'Pitanje je hoće li uopće doći do susreta Plenkovića i Cerara'

Image
Foto: Pixsell

Datum novog sastanka slovenskog premijera Mire Cerara s hrvatskim premijerom Andrejem Plankovićem - koji su oni najavili nakon svog susreta u Ljubljani 12.

25.8.2017.
10:45
Pixsell
VOYO logo

Prema raspoloživim informacijama, navodi vodeći slovenski dnevnik, datuma za planirani rujanski sastanak još nema jer nije došlo do napretka o sadržaju razgovora. Cerar navodno želi razgovarati samo o implementaciji arbitražne presude koju Slovenija smatra obvezujućom za obje strane. Hrvatski premijer pak želi da na dnevnom redu budu sva otvorena pitanja. Ustraje u stajalištu da je arbitraža krivnjom Slovenije kompromitirani proces, te da odluka arbitara ne obvezuje Hrvatsku, pa njihovu presudu zato neće niti primijeniti.

Na svom sastanku u Ljubljani 12. srpnja, dva tjedna nakon što je arbitražni sud donio svoju odluku o granici i nekoliko dana prije sastanka u Trstu lidera država koje sudjeluju u Berlinskoj inicijativi, Plenković i Cerar potvrdili su da su stajališta dviju strana o arbitraži suprotna i da se nisu promijenila, ali su se zauzeli za nastavak dijaloga i novi susret, predviđen u rujnu. No, posljednjih su dana više izjava o pitanju arbitražne presude dali ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i sam premijer Miro Cerar, zaoštravajući poziciju prema arbitražnom sporu i uvjetima za sastanak u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema presudi, Sloveniji bi pripalo više od tri četvrtine zaljeva

Erjavec je izjavu hrvatskog premijera Plenkovića u Savudriji, kad je hrvatskim ribarima zabrinutim zbog arbitražne presude o granici u Savudrijskoj vali kazao da se u svojoj djelatnosti na moru mogu ponašati kao i do sada, nazvao zabrinjavajućom i nepotrebnom. Kazao je da ona ne pridonosi dobrom ozračju, te inzistirao da u zaljevu treba primijeniti presudu arbitara. Prema njoj, Sloveniji bi pripalo više od tri četvrtine zaljeva.

A premijer Miro Cerar kazao je za Slovensku tiskovnu agenciju STA da zajedno sa svojim ministrom vanjskih poslova ocjenjuje kako bi sastanak s hrvatskim kolegom Plenkovićem bio koristan, ali samo "ako hrvatska strana bude spremna razgovarati o implementaciji arbitražne presude". Ako Hrvatska ne bi promijenila dosadašnje stajalište nego "odugovlačila" s dogovorom o implementaciji i tražila "izgovore", onda bi se Slovenija obratila za pomoć Europskoj komisiji, kako bi i Hrvatska postala kooperativnija, najavio je slovenski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema napretka

Kako u petak navodi ljubljansko "Delo", diplomatski kontakti u vezi s planiranim sastankom Cerara i Plenkovića u Zagrebu odvijali su se proteklih tjedana "na najvišoj razini", ali do napretka i usklađivanja u vezi tema za razgovor nije došlo, pa bi i sam susret mogao doći u pitanje.

Na Bledskom strateškom samitu koji se za desetak dana održava u Sloveniji najavljen je i dolazak hrvatske ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Marije Pejčinović Burić. Međunarodna konferencija uz čiji se rub uobičajeno organizira i serija bilateralnih i neformalnih susreta bila bi možda i prilika za njezin susret sa slovenskim dužnosnicima. No, slovenski je ministar Erjavec unaprijed isključio da bi takvi kontakti mogli dovesti do pomaka glede zagrebačkog susreta dvojice premijera. "Poseban susret s hrvatskom ministricom nije potreban, osim ako bi došla s ovlaštenjem premijera da predstavi nova hrvatska stajališta glede implementacije arbitražne presude", kazao je u četvrtak Erjavec, dodavši da u tu mogućnost ne vjeruje, posebno nakon izjave koju je u srijedu Plenković dao savudrijskim ribarima, "pozivajući ih na incidente", kako je to formulirao Erjavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo