SLOVENSKA NOVINARKA OTKRILA ŠTO OD SUTRA ČEKA HRVATSKE RIBARE I PORUČILA: / 'Europska komisija je na našoj strani'

Image

U Studiju 4 HRT-a gostovala je novinarka TV Slovenije Marta Razboršek

29.12.2017.
13:56
VOYO logo

Nakon što je Ljubljana najavila jednostrano provođenje arbitražne presude o graničnom sporu Slovenije i Hrvatske, mediji s obje strane pozorno prate situaciju.

HRVATSKI RIBAR OPISAO SUSRET SA SLOVENSKOM POLICIJOM: ‘Presreo nas je njihov brod, ali čim je došla naša policija, otišli su’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
NAPETOSTI NA GRANICI: /

'Slovenska policija hrvatskim je ribarima rekla da što prije napuste slovensko more'

Image
NAPETOSTI NA GRANICI: /

'Slovenska policija hrvatskim je ribarima rekla da što prije napuste slovensko more'

'Slovenija ne može izazvati incidente, to može jedino hrvatska strana'

Zagreb i dalje odbija pristati na provedbu arbitraže i tvrdi da je Hrvatska iz tog postupka zbog kompromitiranosti izašla, dok Slovenija ustraje. U Studiju 4 HRT-a gostovala je novinarka TV Slovenije Marta Razboršek i rekla da je slovenska vlada na temelju arbitražne odluke promijenila više zakona, sve u cilju primjene sudske odluke.

Dodaje da Slovenija o mogućim incidentima obavještava Frontex, a tvrdi kako Slovenija uopće ne može izazvati incidente na moru, već to može samo Hrvatska. Sutra bi moglo početi evidentiranje, a slovenska bi policija hrvatskim ribarima mogla početi pisati i kazne, najavljuje Razboršek. Ipak, straha od upotrebe sile nema. Kada je riječ o kopnenoj granici, Slovenija ju je evidentirala na temelju aritražne odluke, a za neke je stvari još potreban dogovor s Hrvatskom. Razboršek kaže da o arbitražnoj odluci ipak neće ovisiti budućnost žice postavljene na granici kako je ne bi prelazili migranti. Tu je, kaže, nadležan EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenska vojska napustit će Svetu Geru tek nakon primopredaje

Upitana o Svetoj Geri ova slovenska novinarka kaže da taj vrh pripada Hrvatskoj, kako je odlučio Arbitražni sud, iako neki slovenski političari iznose oprečne poruke. Slovenska vojska napustit će ga tek nakon primopredaje. 'Znači Hrvatska mora prije toga potpisati taj sporazum, da bi moglo doći do primopredaje', kaže Razboršek i dodaje kako to znači da će od sutra Slovenija na neki način imati eksteritorijalni vojni objekt u susjednoj državi, koja je i članica NATO-a, piše HRT.

Razboršek se osvrnula i na navode slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca o pokretanju tužbe protiv Hrvatske i blokadi ulaska u Schengen. Kaže da je slovenska politika usklađena, a blokada Schengena i članstva u OECD-u je moguća, kao i tužba, ako dogovor ne bude postignut. Razboršek dodaje i da je Europska komisija na strani Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo