Slovenija opet prijeti: Ili Ljubljanska banka ili EU

22.7.2012.
10:29
VOYO logo

Slovenija, čini se, nema nakanu ratificirati hrvatski pristupni ugovor Europskoj uniji dok Zagreb ne odustane od traženja novca za devizne štediše Ljubljanske banke. Potvrdio je to slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u listu Večer izjavom kako ostaje "realna mogućnost da Slovenija ne ratificira ugovor ako Hrvatska pitanje LB ne bude htjela rješavati u okviru nasljedstva bivše države". Dodao je kako će se o ratifikaciji u slovenskom parlamentu odlučivati dvotrećinskom većinom. Smatra da zastupnici ne bi podržali ratifikaciju ako se ne riješi pitanje Ljubljanske banke.

Štednja od 545 milijuna njemačkih maraka

Ključni problem su devizni polozi hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci koje su oni prenijeli na domaće banke. Riječ je o 545 milijuna njemačkih maraka, bez kamata. Zagrebačka i Privredna banka nastoje do tog novca doći sudskim postupcima. Kada je Vlada RH podržala banke, Ljubljana se pobunila. No, na sastanku Milanovića i Janše potvrđeno je da sve ostaje kako je i dogovoreno pri zatvaranju poglavlja 4, Sloboda kretanja kapitala, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je rekao kako mora poštovati obveze koje je preuzela bivša vlada. Prema navodima iz Ljubljane prihvaćeno je da se Ljubljanska banka rješava u sklopu nasljeđa. To bi značilo da će preneseni dug postati dijelom sukcesijske mase i isplaćivati se kad se sukcesija privede kraju. Otvorenim ostaje pitanje što će biti sa štednim ulozima hrvatskih građana koji ih nisu prenijeli, a to je još 312 milijuna maraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo