Slovenci i Hrvati zajedno krali novac preko banke!

22.8.2012.
14:19
VOYO logo

Slovenska policija privela je bivšeg šefa uprave Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) Matjaža Kovačića i još nekoliko menadžera zbog gospodarskog kriminala - izvlačenja novca iz te banke uz pomoć poslova u Hrvatskoj, gdje je u tijeku pretraga šest objekata.

Policajci su priopćili kako je u tijeku velika kriminalistička akcija koja se proteže od Maribora do Zadra, a u sklopu koje su pali visoko rangirani aktualni i bivši menadžeri NKBM-a Manja Skernišak, Ivan Vizjak i Matjaž Kovačič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niz kaznenih djela

Sumnjiči ih se za međunarodni gospodarski kriminal, zloporabu položaja i ovlasti i pranje novca, stoji u obavijesti policije, a izvještava slovenska agencija STA.

Kovačiću su upali rano ujutro i krenuli s ispitivanjem, u Mariboru je pretreseno 12 kuća, dok je šest pretreseno u Zadru i Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O slučaju je još u veljači pisao slovenski list Večer, dijelom zato što je dio novca izvučen iz banke trebao biti upotrijebljen za preuzimanje tog lista.

Kako su 'operirali'?

Večer navodi da se u Hrvatskoj dogodio niz kontroverznih transakcija vezano za kupovinu nekretnina i to preko tvrtke u vlasništvu NKBM-a, KBM Projekta. Deseci milijuna eura kredita odobravani su u razdoblju od 2006. do 2009. godine hrvatskim tvrtkama koje su tek osnovane i to u svrhu kupovine zemljišta u Zagrebu, Slavoniji i Dalmaciji. Krediti su davani protivno svim bankarskim pravilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedugo nakon što bi te tvrtke kupile zemljišta, one bi ga preprodavale KBM Projektu po nekoliko puta većoj cijeni.

Ove kupovine kojima je banka oštećena za desetke milijuna eura detektirala je revizija i nadzor nacionalne Banke Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koruptivni su poslovi omogućili i tvrtki 3Lan da pokuša kupiti slovenski list Večer, s pretpostavkom da se i iz njega izvuče novac, navodi taj list.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo