pred(izborna) računica / Slavonija i Dalmacija za pobjedu na izborima: Škoro i Tomašić postaju noćna mora za Plenkovića i HDZ?

Image
Foto: Duško Jaramaz, Patrik Macek/PIXSELL

'Prije svega treba vidjeti kako će se odvijati situacija unutar HDZ-a', kaže komunikacijski stručnjak Petar Tanta

20.1.2020.
16:05
Duško Jaramaz, Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Miroslav Škoro s kapitalom od 466 tisuća glasova na predsjedničkim izborima kreće i u pohod na Sabor. 

"U političkom smislu trebamo napraviti “kišobran” pod kojim bismo se okupili i pritom zadovoljiti izborna pravila jer ne može Miroslav Škoro biti nositelj lista u svih jedanaest izbornih jedinica. Jasno je da za formiranje novog političkog brenda nemamo dovoljno vremena pa mislim kako je najbolje rješenje da ostanemo pokret i da na izbore izađemo pod mojim zaštitnim znakom. Treba naći pravu mjeru, kompromis između činjenice da su me određene stranke podržale i dale svoj doprinos te zaslužuju da se zadovolje i neke njihove ambicije, a s druge strane, ne treba zaboraviti da sam od tih 24,5 posto glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora nešto osvojio i ja osobno, na svoje ime", kazao je Škoro u razgovoru za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasno je istaknuo da suradnju sa SDP-om i Beljakovim HSS-om unaprijed odbacuje, a o postizbornoj koaliciji s HDZ-om kaže da su birači ti koji određuju tko je relevantni čimbenik za suradnju.

"Dobijemo li 76 mandata ni o kakvoj suradnji ni sa kim neću razgovarati. Ne dobijem li postoji i opcija ponavljanja izbora", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki motiv

U prvom krugu predsjedničkih izbora Škoro je veliki uspjeh ostvario u Slavoniji pa je za pretpostaviti da bi i na parlamentarnim izborima tamo mogao osvojiti pozamašan broj glasova. No, za 76 mandata uz Saboru, listi poznatog glazbenika potrebna je podrška diljem Hrvatske.

Iako se u ovom trenutku ne znaju imena ljudi koji bi bili nositelji njegove liste u svim izbornim jedinicama, jedna se političarka nameće kao više nego dobar izbor kada se radi o Dalmaciji u kojoj Škoro sasvim sigurno očekuje veliki postotak glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se, naime, o Ruži Tomašić, aktualnoj europskoj zastupnici koja uživa popriličnu podršku u Dalmaciji i kao nositeljica Škorine liste u 10. izbornoj jedinici bi mogla ostvariti dobar rezultat. Kao prilog tezi da bi se Tomašić mogla staviti na raspolaganje Škori u pohodu na Sabor, pa eventualno i na Banske dvore, jest njena nedvosmislena podrška Škori u utrci za predsjednika. Ne treba zanemariti i činjenicu da je poveznica ovo dvoje političara Mate Mijić, politički analitičar koji je kao blizak suradnik sudjelovao u uspješnim kampanjama Ruže Tomašić na europskim izborima, a bio je i šef izbornog stožera Miroslava Škore. 

No, ono što bi mogla biti otegotna okolnost je činjenica da je Tomašić u Europskom parlamentu, a i nekoliko je puta najavljivala svoju političku mirovinu. Ipak, mogućnost da na izborima sruše dvije velike stranke i osvoje većinu u Sabor mogla bi biti veliki motiv...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politički analitičar Davor Gjenero kaže da je danas prerano govoriti o mogućem ishodu izbora, "jer ne samo da se desna margina političke arene još nije konsolidirala, još se nisu konsolidirale niti mainstream stranke."

"Škoro bitno destabilizirao HDZ u Slavoniji"

"Mi još uvijek ne znamo hoće li stranke ljevice i lijevog centra izaći jedinstveno na izbore, ili će nastupiti u dva bloka, ili u nekoj trećoj formaciji. Isto tako ne znamo tko će voditi HDZ i kakva će biti strategija budućeg vodstva te stranke", kaže Gjenero i dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znamo samo to da je Miroslav Škoro bitno destabilizirao HDZ u Slavoniji, da je nastavljen onaj proces odvajanja slavonskih glasača od HDZ-a koji je započeo s Glavašem i njegovim HDSSB-om, istiće naš sugovornik i podsjeća:

"U Dalmaciji je situacija bitno drukčija i HDZ je daleko konsolidiraniji, a gospođa Tomašić, ako nije na listi HDZ-a, nikada u Dalmaciji nije imala potencijal veći od jednog mandata po izbornoj jedinici. To je, uostalom i najbolji rezultat koji je desna margina parlamentarne arene, tada objedinjena u HSP-u ikad ostvarila na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj", jasno će Gjenero.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komunikacijski stručnjak Petar Tanta kaže da prije svega moramo uzeti parametre po kojima su Ruža Tomašić i Miroslav Škoro ostvarili uspjeh na izborima.

"Oba izbora (oni euro parlamentarni i predsjednički) održani su po principu da je kompletna Hrvatska jedna izborna jedinica, pa se tako glas iz Slavonije može zbrojiti s glasom iz Dubrovnika, što nije slučaj na sljedećim izborima", jasno će Tanta i nastavlja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će se odvijati situacija unutar HDZ-a

"Istaknuo bih kako svakako postoji kohezivni faktor, što zbog popularnosti kandidata, što zbog poznavanja terena, no smatram, da ako žele postići dobar rezultat oboje kandidata, potpomognuti logistikom dosadašnjih koalicijskih partnera moraju izići i krenuti ispočetka. To se prije svega odnosi na učenje iz grešaka ostvarenim na predsjedničkim izborima ali i poznavanju specifične lokalne problematike", govori Petar Tanta i zaključuje da prije svega treba vidjeti kako će se odvijati situacija unutar HDZ-a, i koliko će nezadovoljstvo u stranci, koje je bilo vidljivo na predsjedničkim izborima, utjecati na sam izborni proces.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo