EKSKLUZIVNO ZA RTL / Slavica nakon oslobađajuće presude: 'Postupao sam po zakonu, ali ne znam je li to bilo ispravno'

Slavica je jedini optužen za stradanje 13 vatrogasaca, među kojima je, s teškim ozljedama, preživio jedino Frane Lučić iz Tisnog

27.4.2018.
18:13
VOYO logo

Nepravomoćno, ali po drugi put Dražen Slavica je oslobođen krivnje za Kornatsku tragediju u kojoj je u ljeto 2007. poginulo 12 vatrogasaca, a jedan je jedva preživio. 

U rujnu 2013., na zadarskom Županijskom sudu, nepravomoćno je oslobođen, ali je Vrhovni sud u travnju 2016. zbog formalnog propusta ukinuo presudu i vratio predmet na ponovno suđenje koje je na Županijskom sudu u Zadru trajalo više od godinu i pol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saslušani su novi svjedoci, a stručnjaci s Instituta Ruđer Bošković novim su vještačenjem utvrdili da su vatrogasci stradali u požaru s eruptivnim efektom što je sudac Boris Radman prihvatio.

Osim toga, po presudi Slavica i nije imao ingerenciju nad DVD-ovima i njihovi su zapovjednici odgovorni za odluke da se krene, koga da pošalju i da su trebali odbiti jer su neprofesionalni vatrogasci neobučeni za takav tip gašenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je utvrdio da je Slavica pravodobno tražio helikopter i kanader, ali ih nije dobio. Na Hvaru su na ručku od 12-17 sati bili glavni vatrogasni zapovjednik i njegov zamjenik Vuko i Jurin s generalom Stojkovićem koji je imao ovlasti za dizanje zračnih snaga. Nisu digli ni DIP-ovce. Njihovo nereagiranje sud smatra neopravdanim i protupravnim. 

Naša reporterka Nikolina Radić razgovarala je a Draženom Slavicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još nije pravomoćna presuda, no koliko vam ova presuda odgovara za razliku od one prve i koliko je ona drugačija?

Pa mislim da je ova presuda daleko opširnija i ukazala je na svu problematiku u odnosu na onu prethodnu od prije tri godine i mislim da je ovdje do u tančine detaljizirana kompletna problematika ondašnjeg, a nažalost i današnjeg sustava koji se nije promijenio, koji vapi za nužnim promjenama da nam se ovakva tragedija, koja se mogla i jučer dogoditi, nikad više ne ponovi u hrvatskom vatrogastvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je vama i vašoj obitelji bilo izdržati svo ovo vrijeme?

Izuzetno teško, iako moram zahvaliti svima onima koji su nam pružali potporu. Velikoj većini hrvatskog vatrogastva koji su stali iza nas. To je jedan veliki teret na mojim leđima ali i na leđima moje obitelji koja je teško živjela s tim, a i dalje ćemo s tim živjeti do okončanja postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko budete i pravomoćno oslobođeni, krivca i dalje nema ukoliko se ne pokrenu novi sudski postupci.

Što da vam kažem, mi smo danas u presudi čuli i o tome djelu i da bi represivni aparat trebao postupiti po presudi, što će se dešavati dalje, ja do okončanju presude ne mogu kazati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekli ste da su vatrogasci bili vaši prijatelji i kumovi, no njihove obitelji vape za određenom satisfakcijom, za istinom. Mislite li da će oni u konačnici doći do toga? Osjećate li se barem jednim dijelom odgovornim ili biste nešto drugačije učinili da ste u poziciji?

Nažalost uz sva njihova očekivanja ja ništa drugačije ne bih mogao napraviti jer bi to bilo protivno zakonu. Danas je sud izrijekom kazao da sam ja postupao po važećim zakonima, a jesu li su oni dobri - otom potom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada se čeka na pravomoćnost presude, a onda će se vidjeti hoće li se podići i nove optužnice.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo