ŠKVEROVI NA KOLJENIMA, ALI NE I TVRTKE KOJE PROJEKTIRAJU BRODOVE: / Plaćeni duplo više od prosjeka, ali ne dobivaju samo plaću....

Image
Foto: izvor: HRT

U Rijeci uspješno posluje čak dvadesetak brodoprojektantskih tvrtki s više od 700 mladih, visokoobrazovanih brodograđevnih stručnjaka,

20.1.2020.
14:11
izvor: HRT
VOYO logo

Dok se domaća brodogradilišta bore za opstanak, tvrtke za projektiranje brodova uspješno posluju. Potvrđuje to primjer iz Rijeke o kojemu piše HRT. Tamo je čak dvadesetak uspješnih brodoprojektantskih tvrtki u kojima je zaposleno više od 700 mladih, visokoobrazovanih brodograđevnih stručnjaka. Potražnja za njima veća je od ponude pa ih poslodavci dodatno stimuliraju i postotkom od profita.

"Zbog povećanog opsega posla trebamo svježu krv", kazao je za Dnevnik HRT-a Edvin Mirojević, suvlasnik međunarodne brodoprojektantske tvrtke iz Rijeke u kojoj 12 inženjera brodogradnje, elektrotehnike i strojarstva projektira najveću i najluksuzniju jahtu na svijetu za znanstvena istraživanja u polarnim morima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Suradnja s hrvatskom pameti - dobitna kombinacija'

Suradnja s norveškim partnerom donijela je toj riječkoj tvrtki trostruki rast poslovanja pa hitno traže još šestero inženjera elektrotehnike.

"Ugovorili smo zaista velike projekte za norveško tržište, a suradnja s 'hrvatskom pameti' pokazala se dobitnom kombinacijom. Planiramo još veći rast, i to bez ograničenja", kazao je suvlasnik tvrtke Jon Inge Moltu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tu su tvrtku prešli i donedavni stručnjaci iz riječkog brodogradilišta "3 maj", konstruktor Zoran Zgombić i projektant brodskih instalacija Igor Prodan. Kažu da ne znaju koja hrvatska tvrtka može ponuditi takve uvjete kakve oni imaju.

"U svakom slučaju, svakome bih preporučio da dođe ovdje", kaže Zgombić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S osmijehom dolaze, ali i odlaze s posla

Slično govore i inženjer elektroinstalacija Nikola Kosić te inženjer strojarstva Jure Brkan.

"Ovaj je posao baš idealna kombinacija jer imamo priliku odlaziti u inozemstvo i raditi od kuće, tu iz ureda", kaže Kosić. Brkan, pak, domeće da na posao dolazi i odlazi s osmijehom na licu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obojica su, naime, barem dvostruko bolje plaćeni od hrvatskog prosjeka, a usto dobivaju i godišnji dodatak od 6000 kuna za treći mirovinski stup. No, to nije sve.

"Radimo odluku kojom će se dio profita ostvarenog u prethodnoj godini podijeliti zaposlenicima u obliku bonusa", kazao je za HRT suvlasnik tvrtke Mirojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta tvrtka projektira sve vrste off-shore plovila, kabelopolagača, jahti i kruzera. Dekan Tehničkog fakulteta u Rijeci, Duško Pavletić, ističe kako su gotovo svi tamošnji studenti završnih godina već zaposleni u tim tvrtkama te dodaje da bi ih se moglo zaposliti i dvostruko više.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo