Skupština: Cijene vrtića na staro, Bandić: Ne može!

Odluka kojom se cijene vrtića vraćaju na staro te se izvan snage stavlja odluka iz prosinca 2010.

20.4.2011.
12:54
VOYO logo

No, gradonačelnik je, kao što je ranije najavio, neće poštivati jer je drži nezakonitom obzirom da se ne temelji na spomenutom dokumentu iz prosinca.

U roku tjedan dana današnju će odluku staviti izvan snage, a nakon toga snage odluka mjerit će Ministarstvo uprave koje je dužno odluku donijeti u roku trideset dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boris Šprem (SDP) obrazložio je da donosena nova odluka jer gradonačelnik nije ispunio zahtjev Skupštine kojega su tražili u prosincu pri glasanju za proračun i spomenuti program, a kojim su tražili da se plaćanje vrtića temelji na imovini roditelja. Margareta Mađerić (HDZ) spočitnula je SDP-u njihovo opravdanje da su proračun i nove cijene vrtića izglasali jer su bili "ucjenjeni" pitavši ih kako nije bio ucjenjen šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić koji je glasao protiv programa i proračuna.

Inače, na sjednici zagrebačke Gradske skupštine u srijedu gradonačelnik Milan Bandić bio je pod paljbom zastupničkih pitanja, a osim na pitanja o rastu cijena u gradskim dječjim vrtićima ispitivali su ga i o kilometarskim redovima pred zgradom policije zbog čekanja na potvrde za besplatni prijevoz ZET-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donosimo kronologiju sjednice i najznačajnije izvatke.

13.35 Prilikom izglasavanja zastupnici su jednoglasno prihvatili prijedlog po kojem obitelji sa prihodima ispod 2.000 kuna kao i obitelji s troje ili više djece neće morati plaćati vrtiće, a koji je predložio klub gradskih zastupnika. Prijedlog gradonačelnika Bandića je jednoglasno odbijen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13.30 Zastupnik Zvonko Maković naglasio je kako ga ne zanima niti SDP niti HDZ. Kazao je da se rasprava pretvorila u njihovo prepucavanje te da ga je sram pred svim roditeljima koji u teškoj situaciji čekaju odluku o cijeni vrtića.

13.20 Kad smo glasovali za proračun u prosincu bili smo ucijenjeni zakom "take it or leave it", a znamo koji je to zakon i tko ga je donio. Nismo glasovali zato što smo htjel, kazao je SDP-ovac Tomislav Saucha te poručio da možda ne bi imali ni takvog gradonačelnika da HDZ radite bolji posao na državnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovorila mu je Margareta Mađarić (HDZ): - Vi ste galsovali za nešto za što niste htjeli. Zašto niste poput Bernardića koji je glasovao protiv. Kako možete dići ruku za nešto što ne podržavate. Ovo je žalosno i neodgovorno.

13.05 U ime predlagatelja Jelena Pavičević Vukičević je rekla kako bi živjeli u idealnom društvu kada se vrtići ne bi plaćali te dodala:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je sustav odgoja i obrazovanja, a ne sustav socijalne skrbi. Logično je da se naslanjaju jedni na druge, pa nije pošteno da svi plaćaju jednako"

Danira Bilić odgovorila je dogradonačelnici da govori kao da je tek sad ušla u temu i nije u njoj sudjelovala od prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.44 "Ima vremena za dogovor do donošenja odluke. Ali svojim neprisustvom na sjednici gradonačelnik Bandić pokazuje što misli o tome", kazao je zastupnik Mirando Mrsić (SDP) te dodao:

"Vrtići su servis za koji iz dohodaka izdvajamo najveći prirez. Nemoralno je zbog proračunskih rupa puniti ih na teret onih koji tek ulaze u život. Gradonačelnik ne odustaje od prijedloga o dohodovnom cenzusu koji je donesen samovoljno. Ostaje pitanje zašto ta odluka ostaje i zašto želi kazniti najmlađe obitelji. Možda inzistira na ovoj odluci zbog parlamentarnih izbora. Jedini krivac za poskupljenje vrtića je Bandić, a skupština će to spriječiti"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danira Bilić na to je kazala kako je svima jasno da Bandić nije samovoljno donio odluku.

"Izglasao ju je SDP, samo je Bernardić bio protiv", kazala je zastupnica Bilić te se nadovezala na Mrsićevu konstataciju da dohodovni cenzus nije pravedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.30 Ne lupetamo o cijenama vrtića već želimo stvoriti priliku i vrijeme kako bi se omogućili realni uvjeti za donošenje odluke, kazala je Danira Bilić.

12.20 Sve vodi prema tome da će državna tijela morati rješavati ovu problematiku s vrtićima, kazala je Danira Bilić (HDZ) te apelirala da prije donošenja odluke gradonačelnik Bandić koristi funkciju izvršne vlasti i da do jeseni pripremi odluku u skladu s realnim mogućnostima. Dodala je i da SDP treba raditi u interesu građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.10 Nakon stanke, započela je rasprava o cijeni gradskih vrtića i jaslica. Boris Šprem kazao je kako nije pravedno da roditelji boljeg imovinskog statusa plaćaju više za vrtić. Viša cijena bio bi samo još jedan dodatni porez, naglasio je Šprem.

10.39 Zastupnik Jurica Meić, nezadovoljan izbjegavanjem odgovora gradonačelnika na pitanje "kada će građani moći proći od Trga Petra Preradovića do Gundulićeve", prozvao je Bandića za lopovluk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko ste se nakrali?! Kako vas nije strah Svevišnjega, a govorite da ste vjernik?", kazao mu je Meić. Nakon toga predsjednik Skupštine Boris Šprem Meiću je dao prvu opomenu od kada zasjeda ovaj sastav Skupštine. Gradonačelnik Bandić nezadovoljan je tom kaznom.

"Nisam se rodio kao gradonačelnik, ali sam se rodio kao pošten čovjek i opomena mi nije dovoljna da mi zaštiti dostojanstvo. Svoju zadovoljštinu ću potražiti na sudu pa vi dokažite koliko sam pokrao. Mislio sam, predsjedniče, da ćete odmah reagirati, a ne da me dvaput prozove da sam lopov. Mladi kolega, kontrolirajte se", reagirao je Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10.38 Rasprava se rasplamsala kad je iznesen komentar da parkirališta i tramvajska stajališta u centru sve više postaju kafići, a kiosci postavljeni u vrijeme Božića još su na središnjem gradskom trgu.

"Očito gradska uprava preferira neke ljude", rekao je zastupnik Jurica Meić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vama smeta to što je netko iznajmio dva ili tri parkirna mjesta u ovo teško vrijeme krize. Pošteno bi bilo da se sa mnom zalažete za te ljude. Udruga ugostitelja tražila je od mene da spasimo ugostitelje", kazao je gradonačelnik Bandić te nastavio:

"Nemojte me dekoncentrirati. Znam da je vaša netrpeljivost prema meni ogromna, ali nemojte gestikulirati. Ja vas sve volim", završio je Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga gradonačelnik je nastavio govoriti o kućicama za prigodnu prodaju.

"Jeste li vi bili u Beču? Ja jesam i nemojte da taj štih zaboravim."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubrzo je stigla replika zastupnika Jurice Meića: "Bilo bi dobro kad bi kobasice s kioska bile dovoljne da Zagreb postane Beč."

10.10 Zastupnica Margareta Mađarević pitala je koliko se ljudi u posljednje vrijeme zaposlilo u zagrebačkom Holdingu bez javnog natječaja. Ivo Čović, direktor Holdinga, odgovorio je kako Holding nije dužan raspisivati javni natječaj nego zapošljavanje može provesti putem internog natječaja. Mađarević je na to kazala da postoje različita pravila za političke podobne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10.05 Jedini smo grad u Hrvatskoj, a i šire, u kojem će se od 2. svibnja 250.000 građana voziti besplatno. A i moja supruga morat će čekati u redu da dobije tu privilegiju, kazao je Bandić o besplatnom gradskom prijevozu.

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine, 23. po redu, počela je pitanjem gradskog zastupnika Marina Knezovića gradonačelniku Bandiću o tome što će učiniti da se smanje redovi na šalterima zbog podizanja raznih obrazaca i potvrda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani moraju poštivati proceduru i biti legalisti i legitimisti", odgovorio je zagrebački gradonačelnik.

Vezani članci:

arti-201103100250006 arti-201104120105006 arti-201104080118006 arti-201011190138006 arti-201104120105006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo