STARO OBEĆANJE / Skuplje nego prva faza sanacije: Bandić želi osvijetliti Most slobode, građani će to platiti 21 milijun kuna

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Most slobode je most koji je Ministarstvo graditeljstva označilo kritičnim, kazavši da vapi za detaljnom rekonstrukcijom

28.8.2019.
17:29
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

''Izvana gladac, iznutra jadac. Imat ćemo prekrasno osvijetljenu šetnicu, a u mraku će ostati temelji koji se urušavaju'', komentirao je gradski oporbeni zastupnik Renato Petek raspisivanje dosad najskupljeg natječaja za rasvjetu nekog mosta u Zagrebu.

Uprava Milana Bandića traži izvođača radova koji će na Most slobode umjesto postojeće rasvjete ugraditi onu LED i dodatno postaviti dekorativnu rasvjetu, piše 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj posao su, prema dokumentaciji, spremni platiti čak 21,78 milijuna kuna s PDV-om. Most je dug 373 metra, što znači da će metar osvjetljenja platiti više od 56.000 kuna.

Čak i ako uzmemo da će rasvjeta biti s obje strane, opet dolazimo do visokih 29.000 kuna po metru. Usporedbe radi, početkom ljeta Grad Samobor odlučio je zamijeniti običnu gradsku rasvjetu sa 7800 LED lampi - to bi trebali platiti 10 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most slobode je most koji je Ministarstvo graditeljstva označilo kritičnim; potrebna mu je detaljna rekonstrukcija jer desetljećima nije napravljeno održavanje. S njega su otpadali i dijelovi.

Ove godine je napokon napravljena prva faza sanacije, popravak pješačkih staza, ograde i šest korozijom oštećenih mjesta. To će Grad platiti 20 milijuna kuna manje nego rasvjetu. Za cijelu sanaciju mosta trebaju još tri faze koje bi stajale još 40-ak milijuna kuna, ali one nisu ni u planu. Ali, rasvjeta jest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ostali su zagrebački mostovi kritični. Za njihovu obnovu treba ukupno 245 milijuna kuna.

Ovoga lipnja je propao dio pješačkog Savskog mosta, Jadranski treba hitno ulaganje od 60 milijuna kuna, a Most mladosti od oko 45 milijuna. Ali za to nije bilo novca ove godine. Inače, dekorativna rasvjeta na mostovima je staro Bandićevo obećanje. Ali ona na Domovinskome mostu, vrijedna 11 milijuna kuna, ukradena je i nikad više nije postavljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo