POČELO JE S FOTELJOM / Skrivali da imaju stjenice u stanu pa zarazili cijelu zgradu: 'Ne čekajte sutra. Kraja nema'

Image
Foto: Pixsell/Profimedia

Stiže turistička sezona. Doći će brojni gosti iz Europe koji će s kuferima donijeti stjenice. Francuska ih je puna. Nije da vas strašimo, ali stjenica te traži. Gladna je

4.3.2024.
10:51
Pixsell/Profimedia
VOYO logo

Prošle godine stjenice su preko zaražene fotelje naselile jednu od najmnogoljudnijih zgrada u Splitu. Preko četiri mjeseca stanari se bore protiv njih snažnim kemijskim sredstvima. Za mjesec dana znat će se ima li preživjelih stjenica, piše Slobodna Dalmacija.

Image
OPASNE PO ZDRAVLJE /

Stjenice: Kako ih prepoznati, kako se šire i kojom metodom ih se možemo riješiti?

Image
OPASNE PO ZDRAVLJE /

Stjenice: Kako ih prepoznati, kako se šire i kojom metodom ih se možemo riješiti?

Ove životinje jesu male, ali su iznimno otporne, i s velikom mogućnošću preživljavanja. Ako je samo jedna izdržala nekoliko serija zaprašivanja, provodeći to vrijeme u hibernacijskom stanju, velika je mogućnost da iz nje opet nastane nova milijunska kolonija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanari se nadaju da će noćna mora uskoro završiti, a sve je počelo kada su dvojica muškaraca u svoj stan donijeli fotelju sa smetlišta. Muškarci su u godinu dana navodno izgubili po 20-ak kilograma koliko su im se stjenice napile krvi.

A priča je išla ovako: Nakon tjedan dana muškarci su vidjeli da iz fotelje izlaze bube. Vratili su fotelju na otpad, ali uskoro ih je počelo nešto gristi. Potajno su zvali službu za dezinsekciju bez obavijesti za stanare. Umjesto da plate 300 eura čišćenje cijelog stana, oni tražili su samo dezinsekciju sobe za 100 eura. Stjenice su u međuvremenu išetale iz sobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je ostalo skriveno dok se predstavniku suvlasnika nije obratila susjeda iz stana pored. Rekla mu je da je puna ranica, ugriza, a da joj po stanu hodaju bube. Predstavnik je odmah sazvao sastanak.

"Da vidite tog šoka, nelagode, muke kada sam im priopćio da imamo navalu stjenica u tri stana. U jednom smo ih našli ispod kreveta, u drugom su one ušle u posteljinu, odjeću, ormare. Dogovor je pao da iz pričuve odmah platimo dezinsekciju, kako bi što prije krenuli s čišćenjem. Stanari od kojih je krenula invazija počeli su se opet protiviti čišćenju cijelog stana, negirali su problem. No morali su popustiti jer je u pitanje došla sigurnost svih nas", ispričao je predstavnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stiže sezona, turisti, a s njima i stjenice...

U svakom slučaju susjedi iz dva okolna stana su tijekom nekoliko faza čišćenja privremeno napuštali svoj dom. Neke su stvari iz stana morali baciti. Dvojac od kojeg je sve krenulo nije napuštao stan niti u jednom trenutku. Nikome nije jasno kako su živjeli u toj kemiji. Ljudi koji su čistili stan rekli su da nikada u cijelom svom profesionalnom životu nisu vidjeli takvu infekciju stjenicama kao u tom stanu.

"Znači beštije su ušle u sve. U sve! U podove, ispod tapeta, u parket, u lajsne, krevet, posteljinu, u sve drveno, u sve rupe. Ispod utičnica. Ispod zidnih tapeta. U madrace, kuhinju, wc…. Bilo ih je vjerojatno na desetine tisuća. Nađene su i na vanjskoj fasadi, već su se počele spuštati prema ulazu. Da ih je netko taknuo cipelom, a one se uspješno uhvatile, dopuzale su i do novog staništa", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je ostala samo jedna...

Sada je 99 posto prostora čisto, ali zbog ovog jednog postotka stanari moraju biti oprezni. Sada sve upozoravaju da ne donose kući odbačene stvari.

Ako iznajmljujete stanove dobro pogledajte sve nakon odlaska svakog novog gosta. Zavirite u male kuteve, ispod kreveta, stjenice vole rupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako primijetite bubu veličine koštice jabuke s tri mala kao ureza na leđima, odmah zovite stručnu pomoć. Ne čekajte sutra. Kraja nema. Pripazite na male pukotine pune paučine koje mogu biti njihova gnijezda. Ne skrivajte problem ako se dogodi, odmah upozorite susjede. To je opasni neprijatelj, oboružajte se strpljenjem", kaže predstavnik stanara.

I ne zaboravite. Stiže turistička sezona. Doći će brojni gosti iz Europe koji će s koferima donijeti stjenice. Francuska ih je puna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO; 'Stjenice mogu ući u apsolutno sve i preživjeti do godine dana. Jedino rješenje? Dezinsekcija'

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo