problemi u obrazovanju / 'Škola za život' učiteljima je postala 'škola bez života': 'Ne može se raditi dva posla, a biti plaćen za jedan'

Konkretne korake očekuju nakon sastanka s resornim ministrom

25.11.2020.
20:00
VOYO logo

Zbog pandemije se „škola za život“ pretvorila u „školu bez života" poručuju s današnjeg prosvjeda u Zagrebu hrvatski učitelji. A problema je mnogo: od obveze paralelne nastave, u školi i putem interneta, neravnopravnog statusa učitelja u samoizolaciji, do nepokrivanja troškova za rad od kuće. Pod maskama, na udaljenosti i prema svim epidemiološkim mjerama. U svoje i ime svojih kolega upozorili su na probleme u školama.

Dvostruke pripreme

''Pripremamo materijale za nastavu u školi, za nastavu na daljinu, To su dvostruke pripreme, dvostruki rad, i dvostruko ocjenjivanje. Ne može se raditi dva posla, a biti plaćen samo za jedan'', izjavila je Željka Kollert, učiteljica u Osnovnoj školi u Đulovcu.

Paralelan rad nije njihova obveza i traže da bude reguliran, kao i nadoknadu troškova za rad od kuće. Treći problem su samoizolacije i smanjivanje plaća za vrijeme bolovanja.

''Jedni ravnatelji dozvoljavaju rad tokom samoizolacije, drugi traže otvaranje bolovanja. Zdravog čovjeka se stavlja na bolovanje'', rekla je Tanja Biloglav, defektologinja u Centru za autizam u Zagrebu.

Četvrti zahtjev sindikata Preporod je dodatno zapošljavanje spremačica kojih je u školama premalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Prije je bilo teško, sad je još gore. Bojite se da se ne zaraze djeca, sve dezinficiramo, podove, klupe, a dvije žene ne stignu sve u jednoj smjeni. Pomažemo skupljati suđe, ako kuharica ide na bolovanje idemo i u kuhinju'', rekla je Smilja Petrina, spremačica u OŠ Vukomerec u Zagrebu.

Nakon sastanka s državnim tajnikom u ministarstvu- sindikalisti poručuju - prosvjed je ispunio očekivanja.

Image
korona škola /

Prosvjed učitelja i nastavnika: Traže da im se plati bolovanje, troškovi računala, a fali i 1000 spremačica

Image
korona škola /

Prosvjed učitelja i nastavnika: Traže da im se plati bolovanje, troškovi računala, a fali i 1000 spremačica


''Ovdje se čulo da svugdje gdje postoji mogućnost gdje su kamere u učionicama da bi paralelna nastava bila obvezana, a gdje nema mogućnosti da bi se o d toga odustalo. I to je nešto gdje bi se ove dvije strane mogle naći'', izjavio je Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskome školstvu Preporod.

Konkretne korake očekuju nakon sastanka s resornim ministrom koji je njihove zahtjeve nazvao pretjeranima, a iz njegova ureda danas poručuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U ova tri mjeseca ove školske godine odobreno je više čistačica nego cijele prošle godine. Pad BDP-a, rast plaće 4 posto i prosvjed protiv onih koji to osiguravaju- možda sam ja u paralelnom svemiru'', kazao je Božo Pavičin, glavni savjetnik ministra obrazovanja.

Iako se u zahtjevima slažu, Sindikat hrvatskih učitelja protiv je ovog prosvjeda, baš kao i grupa Nastavnci organizirano.

''Dobili smo mailove članova i ne članova, struke, da se ne slažu s prosvjedom, da to nije dobar način i da nije vrijeme i da se to treba riješiti prvenstvo dijalogom. S ministrom smo dogovorili sastanak idućeg tjedan i smatramo da nije potrebno raditi prosvjed'', izjavila je Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja.

Na potezu za uvođenje reda u škole, sada je ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo