skandal u kninu / Škola nije prijavila incident! Prvašić teško ozlijedio drugog: 'Ravnateljica mi je lagala'

Image
Foto: Knin.hr

Otac nasilnog dječaka: 'Nagrade ga slatkišem i vrate natrag'

10.9.2019.
20:51
Knin.hr
VOYO logo

U Osnovnoj školi Dr. Franje Tuđmana u Kninu u travnju ove godine jedan je prvašić teško ozlijedio drugoga koji je zbog toga završio na operaciji. Naime, učenik, koji je otprije poznat po nasilnom ponašanju, udario je drugog dječaka tako jako da mu je pukao mišić. Unatoč ozljedi i komplikacijama koje su uslijedile, škola nije imala nikakvu reakciju.

Dokumenti koje je objavio Feral News otkrivaju da je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da škola nije izvijestila sva nadležna tijela u slučaju utvrđenog nasilja nad djetetom. Propusti škole ne staju samo na tome, kako kaže i otac dječaka koji je udario drugog dječaka, već stručna služba ne radi svoj posao. Njegovog sina nagrade slatkišem te ga pošalju natrag u razred.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da škola nije poduzela sve radnje, odnosno da nije izvijestila sva nadležna tijela u slučaju utvrđenog nasilja pa je stoga školi rješenjem naređeno otklanjanje navedenih nepravilnosti", stoji u izvješću o provedenom inspekcijskom nadzoru.

Sve se dogodilo na školskom izletu

Cijeli incident dogodio se na jednom školskom izletu kada se učenik zaletio i udario drugog u mišić natkoljenice. Noga je počela oticati, pukao je mišić te je došlo do mišićnog okoštavanja i stvaranja unutarnjeg hematoma. Stvar se krajnje zakomplicirala kada je učenik morao na tešku operaciju. Majka ozlijeđenog prvašića kaže da je noga njezinu sinu spašena samo prisebnošću doktora Pogorelića u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tuče sve u razredu. Od prvog dana je uočeno njegovo neprihvatljivo ponašanje. Stručna služba uopće nije reagirala ni kada mi je djetetu razbijen nos, ni kada je dobio šaku u glavu i nogom u trbuh. Roditelji su pisali anketu s učiteljicom, gdje smo naveli što se događa. Ali ništa, reakcija je izostala", tvrdi majka ozlijeđenog dječaka.

"Ja ga ne mogu pustiti u školu, da ga ovaj ne ubije. Tri dana prije kraja škole prebio je dijete s psihičkim poteškoćama. To se konstantno događa. Učiteljica nam je rekla da ne može garantirati za našu djecu, kaže da nikad nije imala sličan slučaj", kaže zabrinuta majka i dodaje kako joj je ravnateljica lagala da je obavijestila sve nadležne te da pravilnik za ovakve slučajeve ne postoji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na kraju sam ja obavijestila policiju, pučku pravobraniteljicu i ministarstvo. Poslala sam im e-mail noć uoči operacije 31. 5. i onda su poslali inspekciju u školu", kaže majka pretučenog dječaka.

Prema tvrdnjama dječakove majke, kada je ravnateljicu obavijestila da dječak mora na operaciju, ona joj je odgovorila da to nije njezin problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isto to je ponovila u zbornici. Kolege koji su tu bili prisutni zvali su mog muža, inače prosvjetnog radnika da mu to kažu."

Ravnateljica se očitovala o slučaju samo kratkom porukom da je spremna snositi odgovornost ako se pokažu propusti te "ako treba, i podnijeti ostavku“. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo potvrdilo: 'Bilo je propusta'

Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo je da su zaprimili podnesak majke te, kako navode, istog dana je pokrenut inspekcijski nadzor.

Nadzorom je utvrđeno da je učeniku prvog razreda škole izrečena pedagoška mjera zbog neprimjerenih oblika ponašanja prema drugim učenicima te da je isti učenik kontinuirano u tretmanu stručne službe škole i Centra za socijalnu skrb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, nadzorom je utvrđeno da je škola propustila prijaviti svim nadležnim tijelima utvrđeni slučaj nasilja nad drugim učenikom pa je stoga školi naređeno da otkloni utvrđene propuste u radu.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo