SKELA ĆE OSTATI SIMBOL CENTRA ZAGREBA: / Grad nakon potresa obustavio obnovu oštećene zgrade, a stanari u dugovima...

Image
Foto: Screenshot/Google Street View

Nakon što je potres razorio Zagreb, gradska je uprava naprasno raskinula ugovor o obnovi fasade i balkona u Branimirovoj 17 koji već 14 godina prijeti prolaznicima, iako su stanari već dali 150.

19.5.2020.
23:39
Screenshot/Google Street View
VOYO logo

Prije 14 godina je balkon s prvog kata zgrade u Branimirovoj 17, u samom srcu Zagreba, prijetio padom na prolaznike. Stanari su tada htjeli obnoviti balkon, no iz Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva, tvrtke koja upravlja održavanjem većine zgrada u metropoli, ponudili su im privremeno rješenje - postavljanje skele koja će držati balkon.

No, skela je ostala do dan danas, a čini se kako će tako i ostati još neko vrijeme. Naime, odbijen im je zahtjev za obnovu čitavog pročelja, pa su stanari doslovce u vjetar bacili 150.000 kuna, koliko su dosad utrošili za najam skele, piše Jutarnji list. Naime, u proteklih 14 godina nitko se iz GSKG-a nije sjetio obići skelu, pa su se stanari prijavili na gradski projekt sufinanciranja obnove pročelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potres zgradu učinio neupotrebljivom

U početku su dobivali precijenjene ponude, a nakon što im je stigla ona s razumnom cijenom, podigli su kredit i dogovorili izvođenje radova. No, nedugo zatim dogodio se potres koji je dodatno oštetio ionako staru zgradu. Urušeni dimnjaci teško su oštetili krovište, pa je zgrada proglašena nesigurnom za život. Zbog toga su iz nje iselili svi stanari, a tek dva mjeseca kasnije vratila se obitelj Jakovac.

"Zgrada nam je prvo imala crvenu i žutu naljepnicu, no onda smo o vlastitom trošku sanirali krov i privatno zvali statičare koji su nam dali zelenu oznaku. GSKG nam pritom ništa nije pomogao, sami smo angažirali radnike pa se pitam koja je njihova svrha kao upravitelja zgrade", objasnila je Marijeta Jakovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I predstavnica stanara, Danica Huzak potvrdila je da nije bilo pomoći od Grada Zagreba, niti od GSKG-a. Ulagali su nadu u projekt obnove pročelja, jer su smatrali da će tako sanirati i dio štete na zgradi. No, iz Grada su im javili da odustaju od izvođenja radova, jer novac preusmjeravaju u obnovu zgrada oštećenih u potresu. Tako je stanarima ostala skela, kredit i derutna zgrada koju će opet sami morati obnoviti.

"Žalili smo se na odluku, ali su nam ruke svezane. Sada imamo taj kredit pa ćemo barem ta sredstva uložiti u obnovu zgrade, no ostaje nam problem te skele čiji najam i dalje plaćamo", tvrdi Huzak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Privremeno otkazan projekt

U Gradu poručuju kako nisu obustavili projekte obnove, već su raskinuli ugovore s izvođačima dok se ne provjeri stanje zgrada.

"Kako provjera stanja objekata iziskuje vrijeme, bilo je potrebno raskinuti ugovore s izvođačima radova. To je učinjeno kako bi se izbjeglo nepotrebno vremensko produljivanje ugovora i samim time izbjegle situacije u kojima bi moglo doći do dodatnog financijskog potraživanja od izvođača i/ili stručnog nadzora, bilo zbog dodatnog vremenskog angažiranja ljudi i opreme, ili zbog povećanja vrijednosti radova uzrokovanih mogućim oštećenjima nastalima potresom, a koji nisu bili ugovoreni osnovnim ugovorom", poručili su iz Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz GSKG-a su, pak, poručili da su stanarima nekoliko puta ponudili prijedlog sanacije pročelja s balkonom, no da su svaki put bili odbijeni zbog visine potrebne pričuve.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo