SKANDALOZNO: / HRT je lagao o svom serijalu o NDH! Dokument koji to dokazuje podržala je i Vlada, sada je jasno što se događa

Image

U Izvješću o poslovanju HRT-a za 2017.

12.1.2019.
9:11
VOYO logo

Net.hr je još u listopadu objavio kako je došlo do određenih problema s HRT-ovim serijalom o NDH. Povjesničar Hrvoje Klasić, jedan od autora serijala i Net.hr-ov kolumnist, tada je otkrio kako je sve išlo glatko do promjene vlasti. Snimanje ovog dokumentarnog serijala počelo je 2015., a godinu nakon toga na vlast dolazi Domoljubna koalicija.

Image
NET.HR OTKRIVA: /

HRT je platio i snimio raskošnu seriju o NDH, a sada je ne želi emitirati. Objašnjenje s Prisavlja je zapanjujuće

Image
NET.HR OTKRIVA: /

HRT je platio i snimio raskošnu seriju o NDH, a sada je ne želi emitirati. Objašnjenje s Prisavlja je zapanjujuće

Tada je krenulo otezanje, pa projekt, premda završen u ožujku, nikako nije mogao dobiti termin za montažu. Prvotno je bilo zamišljeno šest epizoda, no s obzirom na to da je snimljeno značajno više kvalitetnog materijala, koji uključuje i nikad viđene povijesne snimke, serijal je proširen te je snimljeno ukupno 12 epizoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori za dodatnih šest epizoda nisu tražili dodatna sredstva, ali HRT sada inzistira na spomenutih šest epizoda, premda ih je dvostruko više već snimljeno. Uz to, s Prisavlja cijelo vrijeme inzistiraju da nikada nisu niti pomišljali o snimanju i emitiranju 12 epizoda te kako se ta brojka ne pojavljuje u njihovim dokumentima. Stoji tako u odgovorima Net.hr-u, ali i svim ostalim medijima koji su pisali o ovom slučaju. A to su gotovo svi.

HRT sada ignorira svoj dokument

No, Vlada je ovog četvrtka na sjednici prihvatila Izvješće o poslovanju HRT-a za 2017. godinu u kojem stoji kako je serijal Nezavisna Država Hrvatska proizveden u 12 epizoda! Dakle, premijer Andrej Plenković i njegovi ministri Hrvatskom su saboru predložili da prihvati HRT-ovo izvješće s podatkom koji s tog istog HRT-a mjesecima negiraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na naše nedvosmisleno pitanje zašto je u ovom dokumentu navedeno 12 epizoda serijala, kada su mjesecima žustro demantirali sve takve navode, s HRT-a nam nisu konkretno odgovorili. Rekli su kako je planirano šest epizoda u trajanju od 52 minute, a serijal je trenutačno u montaži i postprodukciji. Njegovo dovršavanje je predviđeno u ljeto 2019., nakon čega će biti spreman za emitiranje.

Pozivaju se na Program rada i financijski plan HRT-a za 2016. godinu, ali niti jednom rečenicom ne odgovaraju na naše jedino, i pritom sasvim jednostavno pitanje - Zašto u Izvješću o radu HRT-a koji je ovog tjedna podržala Vlada stoji podatak o 12 epizoda!?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: HRT

Premda u HRT-ovom Izvješću za 2017. stoji kako je snimljeno 12 epizoda, na HRT-u to i dalje ignoriraju

Najznanstveniji projekt u povijesti našeg dokumentarnog filma

Urednik serijala je Dario Špelić, redatelj Miljenko Bukovčan, a scenaristi su Hrvoje Klasić i Miljenko Bukovčan. Snimalo se širom Hrvatske, u Rimu, Vatikanu, Firenci, Berlinu, Bleiburgu... Za seriju govori tridesetak povjesničara, uglavnom doktora znanosti iz Hrvatske, BiH, Srbije, Velike Britanije i Italije, što ovaj projekt, kako kažu autori, čini vjerojatno najznanstvenijim u povijesti hrvatskog dokumentarnog filma.

Od Jugoslavenske kinoteke u Beogradu otkupljeno je više od dva sata rijetko ili nikad viđenog materijala koji je od 1941. do 1945. snimao Hrvatski slikopis NDH. Ukupni trošak ovog serijala za sada je 988.984,90 kuna. No, unatoč svemu ovome serijal od ožujka prošle godine pa sve do danas nije dobio niti jednu jedinu minutu termina u montaži! Sve to govori u prilog tezi da se zbog ideoloških razloga radi o "neželjenom projektu", premda to s HRT-a odlučno demantiraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sukobu s vlastitim dokumentom

HRT je cijelo ovo vrijeme, otkako je Net.hr otkrio priču o serijalu Nezavisna Država Hrvatska, komunicirao kako nikad nisu niti pomišljali na 12 epizoda te kako se isključivo radi o šest epizoda. No, sada su otišli korak dalje te su u sukobu sa svojim vlastitim dokumentom koji je javno objavljen i koji je usvojila i Vlada.

U odgovoru koji smo dobili s HRT-a navodi se i kako nije moguće da troškovi produkcije iznose jednako za šest i dvanaest epizoda -no to nitko nikada nije niti tvrdio. Autori su ranije rekli kako su snimili dvostruko više epizoda, ali nisu potrošili više od predviđenog, što s Prisavlja nikad nisu demantirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRT-u smo postavili upit zašto je u Izvješću o poslovanju HRT-a za 2017. naveden podatak o 12 epizoda serijala radnog naziva Nezavisna Država Hrvatska, kada su u više navrata taj podatak demantirali i inzistirali na tome kako je cijelo vrijeme u pitanju šest epizoda. Iz HRT-ovog odjela za marketing i komunikacije nam je odgovoreno: "Rad na serijalu radnog naslova 'NDH' počeo je 2015. te je planirano šest epizoda u trajanju od po 52 minute, a riječ je o djelu iz HRT-ove vlastite produkcije. Urednik serijala je Dario Špelić, redatelj serijala Miljenko Bukovčan, a scenaristi su Hrvoje Klasić i Miljenko Bukovčan. Serijal je trenutačno u montaži i postprodukciji, a njegovo dovršenje je planirano u ljeto 2019. godine, i to u trajanju od šest epizoda, nakon čega će biti spreman za emitiranje. Kako je navedeno u "Programu rada i financijskom planu HRT-a za 2016. godinu" koji je javno dostupan dokument znanstveno-popularni serijal Nezavisna država Hrvatska, o nastanku i propasti Nezavisne države Hrvatske, planiran je u trajanju od šest 50 minuta dugih epizoda. Dakle, kao što je i navedeno, serijal je planiran i odobren u trajanju od šest epizoda. HRT ovim putem ponovno ističe kako nije moguće da troškovi produkcije za šest i 12 epizoda iznose jednako, pa tako to nije slučaj niti za ovaj serijal. Ukupni izravni trošak serijala za sada je 988.894,90 kuna, jer navedeno ne uključuje i neizravne troškove produkcije serijala."

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo