SKANDAL U PULI: / Na srpsku Novu godinu u Domu hrvatskih branitelja nastupa pjevač koji je slavio Radovana Karadžića i kapetana Dragana

Image

Osim što je u pjesmama pjevao o hrvatskim braniteljima kao "ustašama",

5.1.2018.
9:18
VOYO logo

Pula je oblijepljena plakatima na kojima se reklamira doček pravoslavne Nove godine, 13. siječnja u Domu hrvatskih branitelja, a na kojoj će goste zabavljati srpski pjevač narodnih pjesama Bora Drljača.

Sam doček nije sporan, ali jest pjevač koji je svojedobno pjevao da su hrvatski branitelji i građani ustaše, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjevao o Draganu koji "brani Krajinu od ustaša"

I ne samo to. Drljača je u nekim svojim pjesmama slavio Srpsku krajinu, jednu je pjesmu posvetio zloglasnom kapetanu Draganu koji je jesenas na sudu u Splitu nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog zlostavljanja zatvorenika na kninskoj tvrđavi i napada na policijsku postaju u Glini. Drljača u svojoj pjesmi opjevava upravo događaje zbog kojih se sudilo Draganu Vasiljkoviću.

"Svi smo čuli ovih dana za Dragana kapetana / Stigao je iz daleka, sudbina ga baci neka / Borio se kod Obrovca, kod Plitvica i Benkovca / Kod Karina i kod Knina, sve do Zadra i Skradina / U mislima ratne slike, sad zbrinjava ranjenike / Krajina ga slavi naša, branio je od ustaša..." - pjeva Drljača u pjesmi "Kapetan Dragan" snimljenoj u vrijeme rata u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugoj svojoj pjesmi Drljača pak pjeva: "Karadžiću sivi ptiću do neba ti hvala / S tobom lepše zore sviću, oj, sokole Karadžiću".

Image
KAPETAN DRAGAN OSUĐEN NA 15 GODINA ZATVORA: /

Zloglasnom zapovjedniku srpskih snaga izrečena presuda za ratne zločine

Image
KAPETAN DRAGAN OSUĐEN NA 15 GODINA ZATVORA: /

Zloglasnom zapovjedniku srpskih snaga izrečena presuda za ratne zločine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjesmom ganuo četničkog vojvodu

Slobodna Dalmacija piše kako je Drljača u emisiji "Goli Život" na beogradskoj TV Happy svojedobno branio i četničkog vojvodu, popa Momčila Đujića, koji je tijekom Drugog svjetskog rata s četnicima počinio pokolje po hrvatskim selima u Zagori. Đujić se, piše Slobodna Dalmacija, dobro razumio s ustašama koji su mu i novčano pomagali, te su se zajedno borili protiv partizana. U selu Kosovu kod Knina Đujić je formirao i sabirni logor, tzv. Mali jasenovac, za Srbe koji su bili antifašisti i nisu se htjeli pridružiti četnicima. Đujić je umro u Chicagu 1999. godine, a Drljača tvrdi da mu je jednom prilikom osobno pjevao, na što se ovaj rasplakao.

U međuvremenu je Drljača promijenio ploču pa uglavnom pjeva narodne i miroljubive pjesme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizator ne zna što je Drljača ranije pjevao

Dvoranu u kojoj bi za pravoslavnu Novu godinu trebao nastupiti Drljača vodi Ministarstvo obrane preko tvrtke Pleter, a u njoj se inače održavaju brojni kulturni programi, izložbe, svečane večere, Sajam knjiga, prezentacije, koncerti i predavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinar Slobodne Dalmacije telefionski je stupio u kontakt s organizatorom koncerta i dočeka pravoslavne Nove godine. Na pitanje zna li da je Drljača pjevao pjesme u slavu zločinaca, ovaj je odgovorio da ne zna što je "Bora prije pjevao", ali da je već nastupao u Puli pri čemu nitko nije pravio probleme.

"I sad vi odjednom 2018. pišete o tome. Mi smo zajednica svih dobrih ljudi, i Srba i Hrvata", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tvrdnju novinara da nije sporan doček Nove godine već pjevač koji će nastupiti i njegove pjesme, organizator ga je zamolio da ne piše o tome. Kada mu je noviar uzvratio da će tekst napisati, ovaj je tada rekao neka ga onda "napiše velikim slovima" te prekinuo razgovor.

Image

HSP: Nećemo dopustiti četnički dernek u hrvatskoj Puli!

Ovim povodom oglasila se i Hrvatska stranka prava priopćenjem u kojem poručuje da "neće dopustiti četnički dernek u Domu hrvatskih branitelja, u hrvatskoj Puli!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potkrijepljeni i ohrabreni sluganskom politikom Plenkovićeve vlade, stranke i partnera četnici s radnom dozvolom u Hrvatskoj odnosno Srpsko narodno vijeće i Zajednica Srba u Istri, a uz blagoslov gradonačelnika Pule Miletića i župana Istarske županije Flega organiziraju ove godine proslavu srpske nove godine odnosno četničko orgijanje i to, ni manje ni više, nego u Domu hrvatskih branitelja u Puli, u Domu koji je u vlasništvu Ministarstva obrane", piše HSP u svome priopćenju.

Navodeći da "proslava kao proslava nikome nije sporna", HSP ističe da je Drljača (kojeg nazivaju "četnikom-umjetnikom") svojim djelovanjem "itekako potpirivao velikosrpsku agresiju i poticao pobunu srpskog stanovništva protiv Republike Hrvatske" te da je vodstvo hrvatskih Srba odabirom mjesta i vremena za njegov nastup "i ovaj put pokazalo što misli o Hrvatskoj, braniteljima i hrvatskom narodu". Također su istaknuli da Thompson nije mogao nastupati u Puli dok "Boro Drljača, četnički podstrekač i glorifikator, može". Zatražili su i reakciju ministra obrane Damira Krstičevića i ministra branitelja Tome Medveda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo