IZMIJENILI STATUT / Skandal trese KBC Zagreb: U zadnji tren omogućili da Ćorušić (HDZ) ostane ravnatelj, pomogla je i žena ministra Primorca

Image
Foto: Marko Prpic/Pixsell

Prema dosadašnjem statutu iz 2020., da bi osoba mogla biti ravnatelj KBC-a Zagreb morala je zadovoljavati daleko veći broj uvjeta

7.9.2023.
12:31
Marko Prpic/Pixsell
VOYO logo

Iskra Primorac, supruga ministra financija Marka Primorca, koja je na čelu Upravnog vijeća KBC-a Zagreb, izmjenom statuta bolnice u zadnji tren je omogućila ravnatelju Anti Ćorušiću (HDZ) da i dalje ostane na toj funkciji. Naime, po starom statutu više ne bi smio obnašati tu funkciju, a sve se to dogodilo uz suglasnost ministra Vilija Beroša, javlja 24 sata.

Ravnatelj Rebra Ante Ćorušić navršio je 65 godina te prema zakonu mora u mirovinu kao profesor na Medicinskom fakultetu. Samim time više ne zadovoljava uvjete po kojima je mogao i dalje biti ravnatelj KBC-a Zagreb, a jedan od njih bio je da ravnatelj mora biti nastavnik u znanstveno-nastavnom zvanju na Medicinskom fakultetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Upravno vijeće Rebra 31. kolovoza ove godine, uz prethodnu suglasnost ministra zdravstva izmijenilo je statut bolnice iz 2020. te su promijenili uvjete po kojima netko može biti ravnatelj. Na taj je način aktualnom ravnatelju Anti Ćorušiću, omogućeno da ostane ravnatelj najveće bolnice u Hrvatskoj.

"Svi profesori koji su napunili 65 godina života po sili zakona moraju u mirovinu na fakultetu i to do kraja akademske godine. Anti Ćorušiću je 30. rujna posljednji radni dan na našem fakultetu", rekao je za 24sata dr. Slavko Orešković, dekan Medicinskog fakulteta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Prekida se odnos prema novom zakonu'

"Imamo još 15 profesora koji sad moraju u mirovinu jer im se prekida radni odnos po novom Zakonu o znanosti i visokom obrazovanju. Da bi netko mogao i nakon 65. godine biti profesor na faksu, morali su se ispuniti određeni uvjeti. Prvi je da katedra traži njegov ostanak, a drugi je da ga se mora plaćati iz nekih drugih izvora, a ne iz proračunskih sredstava. Fakultet nema sredstva tako ne može plaćati profesore. Faks ima oko 500 nastavnika, kad ovi sadašnji profesori odu u mirovinu mogu se primiti novi", rekao je Orešković

Image
NESLUŽBENO IZ BANSKIH DVORA /

Procurili detalji Vladinog paketa mjera: Evo što će biti s cijenama struje, namirnica, dodacima...

Image
NESLUŽBENO IZ BANSKIH DVORA /

Procurili detalji Vladinog paketa mjera: Evo što će biti s cijenama struje, namirnica, dodacima...

Upravno vijeće KBC-a Zagreb

Upravno vijeće KBC-a Zagreb izbacilo je niz uvjeta da bi netko mogao biti ravnatelj iz statuta koji je bio dosad na snazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novom statutu iz 31. kolovoza ove godine mijenja se stavak 1 članka 23. koji sad glasi:

(1) Za ravnatelja KBC-a Zagreb može biti imenovana osoba koja ispunjava sljedeće uvjete: završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij - 5 godina radnog iskustva u struci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. da nije osnivač zdravstvene ustanove ili trgovačkog društva koje obavlja zdravstvenu djelatnost u zdravstvenoj djelatnosti KBC-a Zagreb odnosno u djelatnosti koja je povezana s poslovima iz djelatnosti KBC-a Zagreb, 2. da nije u sukobu interesa u skladu s posebnim propisima koji uređuju sprječavanje sukoba interesa,

3. da ispunjava uvjete o imenovanju članom uprave trgovačkih društava u skladu sa zakonom koji uređuje trgovačka društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijašnji statut

Prema dosadašnjem statutu iz 2020. da bi osoba mogla biti ravnatelj KBC-a Zagreb morala je zadovoljavati daleko veći broj uvjeta.

Osoba je morala imati završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij medicine, morala je imati specijalizaciju iz jedne grane medicine iz djelatnosti KBC-a Zagreb, trebala je biti nastavnik u znanstveno-nastavnom zvanju na Medicinskom fakultetu, te imati pet godina radnog iskustva u struci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Direktova priča o besramnom ministru: Dodijelio si stan na koje nema pravo, a sad se žali jer su ga kaznili s 900 eura

Reakcije

O činjenici da je na Rebru promijenjen statut koji sad omogućuje Ćorušiću da i dalje bude ravnatelj, oglasio se i dr. Trpimir Goluža, na svom Facebook profilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iskra Primorac, supruga aktualnog ministra financija Marka Primorca, pokazala je da je sposobna riješiti i naizgled nerješive probleme i pri tome zaštiti vitalni državni interes. Kao predsjednica Upravnog vijeća KBC-a Zagreb, najveće nacionalne bolničke ustanove i jednog od najvećih državnih gubitaša koji mjesečno stvara milijunske gubitke, učinila je nemoguće.

Osigurala je daljnji kontinuitet vođenja KBC-a. Vođenja vjerojatno i dalje u debeli minus, ali to i nije tako važno...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ante Ćorušić, dugogodišnji ravnatelj KBC-a Zagreb napunio 65 godina života čime je svoj radni vijek priveo kraju te da od 30. rujna 2023. više neće biti u znanstveno-nastavnom zvanju, što je Statutom KBC-a Zagreb definirano preduvjetom za obnašanje dužnosti ravnatelja, gđa. Primorac je učinila nemoguće. Do daljnjega je Antu zadržala na mjestu ravnatelja.

U jeku ljetnih godišnjih odmora, potpuno ispod radara javnosti, izmijenjen je i dopunjen Statut KBC-a Zagreb tako da je istim omogućeno da ravnatelj KBC-a Zagreb može biti osoba koja ima samo završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij i svega pet godina radnog iskustva u struci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trpimir Goluža - Genijalna ISKRA PRIMORAC učinila nemoguće... | Facebook

Znanstveno-nastavni status proglašen je potpuno nevažnim i ukinut kao kriterij za mjesto ravnatelja", kaže dr. Trpimir Goluža, ginekolog te MOST-ov zastupnik u gradskoj skupštini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskra Primorac se još nije oglasila.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo