emotivno teško / Škabrnja se prisjeća svojih žrtava: 'Vuče me emocija, nismo mogli ostati kući'

U programu sjećanja na žrtvu tog ravnokotarskog mjesta ove godine sudjeluje predsjednik Republike Zoran Milanović

18.11.2022.
14:00
VOYO logo

Škabrnja se prisjeća svojih žrtava. Prije točno 31 godinu nad stanovnicima toga mjesta, počinjen je ratni zločin pod zapovjedništvom Ratka Mladića, u kojem su sudjelovali JNA i srpske paravojne postrojbe.

Ubijena su tada 43 civila i 15 branitelja. Civili, žene, djeca i stariji koji su se skrivali se u podrumima na silu su izvučeni i masakrirani. Stotinjak civila je zarobljeno. Za zločine je osuđena samo jedna osoba. Program obilježavanja počeo je okupljanjem na ulazu u mjesto, održan je komemorativni program i Kolona sjećanja do Spomen - obilježja masovne grobnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pad Vukovara i Škabrnje, među vojnicima je dao snagu da treba ići dalje, da treba osloboditi. Šok je bio, ali nismo se predali, da smo mi sljedeći na redu'', rekao je Josip Lukežić iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Karlovačke županije.

"Emotivno je i teško, nije lako čuti tako nešto, vojnički smo dobili snage za ići najprije, osvetiti naše suborce i prijatelje. Jako je važno biti ovdje zbog ljudi koji su izgubili nekog, jako je lijepo da se okupimo i da damo do znanja da ih nismo zaboravili, da su u srcu svim Hrvatima", izjavio je Redžo Ademi iz 111. brigade Zbora narodne garde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vuče me emocija da dođem, nismo mogli ostati kući’’, rekla je supruga branitelja Katica Matešić.

Image
nikada zaboraviti /

Grlić Radman: 'Prošlo je više od 30 godina, ali rane nisu zacijelile'

Image
nikada zaboraviti /

Grlić Radman: 'Prošlo je više od 30 godina, ali rane nisu zacijelile'

"Vezan sam za rat, za ovaj kraj, ovih dana je uzbuđeno, osjećaji se vraćaju, posebno Vukovar i Škabrnja. U Vukovaru sam bio nekoliko puta, u Škabrnji, ali nisam mogao ovo propustiti. Jako sam uzbuđen, vraća me nazad u povijest", kazao je Miroslav Matešić iz 128. brigade Zbora narodne garde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bilo tih dana, nismo znali kamo ćemo i kako dalje. Nezamislivo, teško, ali s vremenom vidjeli smo da idemo dalje i da ne stajemo", dodaje Matešić.

I u Škabrnju su stigli brojni političari. U programu sjećanja na žrtvu tog ravnokotarskog mjesta ove godine sudjeluje predsjednik Republike Zoran Milanović, a u ime Vlade stigli su ministri Butković, Paladina i Fuchs. Predsjednik Republike je odlučio da neće davati izjavu. Jučer je u Škabrnji bio premijer s potpredsjednicom Vlade iz redova SDSS-a Anjom Šimpraga, a nezadovoljni branitelji vladi su okrenuli leđa. upravo su to danas komentirali ministri koji su stigli u Škabrnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo