'RAZGOVARAO SAM S NJEGOVIM OCEM' / Plenković izrazio sućut obitelji Mateja Periša: 'Žao nam je. Zahvaljujemo policiji Republike Srbije'

Image
Foto: Željko Hladika/PIXSELL

U uvodu 119. sjednice Vlade, predsjednik Andrej Plenković izrazio je sućut obitelji Mateja Periša i zahvalio srpskoj policiji na svemu što je učinila

19.5.2022.
11:39
Željko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Na dnevnom redu otvorenog dijela 119. sjednice Vlade RH među ostalim je podnošenje informacije o aktualnom stanju vezanom za potres, prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora između Hrvatske i Italije o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva, te odluka o osnivanju Povjerenstva za koordinaciju potpore i financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za ovu godinu. Vlada bi danas trebala donijeti i odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za članove Gradskog vijeća Grada Splita.

Sućut obitelji Mateja Periša

U uvodnom obraćanju, premijer Andrej Plenković je izrazio sućut obitelji Mateja Periša nakon što je utvrđeno da je njegovo tijelo pronađeno jučer u Dunavu u Beogradu. Tužna vijest, rekao je Plenković, stigla je neposredno uoči sjednice Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izražavamo sućut obitelji Mateja Periša. Prema informacijama, nakon DNK analize i obdukcije tijela, utvrđeno je da je upravo riječ o njemu nakon vijesti da je pronađeno tijelo mladoga muškarca u Dunavu", rekao je Plenković na početku sjednici Vlade.

Dodao je kako je jučer razgovarao s njegovim ocem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žao nam je što se to dogodilo. Zahvaljujem policiji Srbije na suradnji u proteklim mjesecima, tamo je i predstavnik hrvatske policije. U ime cijele Vlade, izražavamo našu sućut obitelji u ovom tragičnom događaju", rekao je premijer.

Obilježili obljetnicu rođenja Franje Tuđmana

Plenković se na sjednici Vlade uvodno osvrnuo na obilježavanje 100. obljetnice rođenja prvog predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana, te na obljetnicu obilježavanja Križnoga puta kada se, istaknuo je, sjećamo strašnih poratni zločina komunističkog režima koji su izrazito bolni za hrvatski narod, pogotovo zbog tisuća ubijenih bez suda u kolonama smrti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuo je i posjet državnog tajnika Svete Stolice Pietra Parolina rekavši da je to bio vrlo važan posjet za međusobne odnose i za provedbu sporazuma između dviju država.

"Posebno je bila važna njegova poruka o poštivanju prava konstitutivnih naroda u BiH. Mislimo da je to jako važna poruka o tome kojim smjerom bi trebalo ići u BiH", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O dokumentu Repower EU

U uvodnom obraćanju premijer je također izvijestio da je Europska komisija usvojila dokument Repower EU.

"Taj dokument rađen je na odlukama o raskidanju ovisnosti o ruskim energentima i predstavlja plan diverzifikacije pravaca opskrbe. Jedan je ušteda energije, drugo je diverzifikacija pravaca nabave i treće - ubrzanje zelene tranzicije. Za to su potrebna značajna ulaganja. Predviđeno je 300 milijardi eura za cijelu Europu", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijevremeni izbori u Splitu - 26. lipnja

Vlada je na sjednici donijela odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za članove Gradskog vijeća Grada Splita za nedjelju, 26. lipnja, budući da je ono trajno ostalo bez broja članova potrebnog za rad te je rješenjem Vlade od 6. svibnja raspušteno.

S obzirom na to da je Vlada 6. svibnja raspisala prijevremene izbore za gradonačelnika i zamjenike gradonačelnika Splita te je za dan provedbe izbora određena nedjelja, 26. lipnja, današnjom je odlukom Vlade određeno da će se istovremeno s tim izborima održati i izbori za Gradsko vijeće Grada Splita. Odluka o raspisivanju izbora stupa na snagu 26. svibnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo