SJEDNICA VLADE / Plenković o optuženim pilotima: 'Zaštitit ćemo ih. Optužnice iz Srbije ne pridonose boljitku odnosa'; govorio i o protjerivanju diplomata iz Moskve

Image
Foto: Robert Anić / PIXSELL

Premijer Plenković uoči sjednice Vlade sastao se s četvoricom hrvatskih vojnih pilota protiv kojih Srbija priprema optužnice za zločine protiv civila tijekom vojno-redarstvene operacije Oluja 1995. godine

27.5.2022.
10:04
Robert Anić / PIXSELL
VOYO logo

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je 121. sjednica Vlade. Na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice, među ostalim, bila je informacija o aktualnom stanju vezanom za potres, nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama, prijedlog odluke o isplati materijalnih i nematerijalnih prava te drugih naknada za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama, kao i i prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju.

Na dnevnom redu zatvorenog dijela sjednice Vlade našao se, među ostalim, prijedlog stajališta Republike Hrvatske za sastanak Vijeća za opće poslove, u formatu ministara kohezije (GAC Cohesion), pregled zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2022. godinu te kadrovska pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Učinit ćemo sve da zaštitimo naše pilote'

Na početku sjednice koja je kasnila više od 40 minuta, premijer Andrej Plenković govorio je o optužnicama iz Srbije protiv četvorice pripadnika Hrvatske vojske zbog raketiranja izbjeglica tijekom vojno-redarstvene operacije Oluja 1995. godine.

"Ispričavam se što kasnimo, ali došli smo sa sastanka koji smo održali s vojnim pilotima te smo razgovarali o novim okolnostima koje smo pročitali o tome da se u Srbiji na zahtjev njihova tužiteljstva spremaju optužnice protiv četvorice pilota iz vremena operacije Oluja", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku nemamo nikakvih konkretnih dokumenata ni zamolbi za pravnu pomoć", kazao je premijer.

“Vlada će, kao što je postupala i ranije, iskoristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote, dignitet Domovinskog rata i da na taj način uputi jasnu poruku o tome što su temeljne vrijednosti na kojima je sazdana slobodna Republika Hrvatska”, poručio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da nikada u vrijeme Domovinskog rata nije bilo zapovjedi, a osobito u vezi HRZ-a, koje bi na bilo koji način bile usmjereni protiv civilnih ciljeva, a ponovio je i kako je Domovinski rat, osobite operacije Oluja i Bljesak, dio oslobodilačkih napora da se zaštiti i reintegrira hrvatski teritorij. 

Ponovio je kako Srbija time “čini korak unazad u izgradnji pomirenja i pomirbe” te istaknuo da je nezadovoljstvo u vezi optužnice iskazao i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na njihovom susretu u Davosu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer zahvalio predstavnicima srpske manjine u Vladi

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine (TZRZ) podiglo je optužnici koja tereti četiri hrvatska časnika da su 7. i 8. kolovoza izdali zapovijed za zračno raketiranje civilnih izbjeglica, no iz tužiteljstva su ranije poručili da optužnica nije postala pravomoćna te da kazneni postupak u ovoj fazi "nije javan".

Optužnica je, kako se neslužbeno doznaje, podignuta protiv pripadnika hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca iz Ptuja, Zdenka Radulja iz Osijeka, Željka Jelenića iz Pule i Danijela Borovića iz Varaždina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvjeren sam da ovakav potez, ovoliko godina nakon Oluje, ne donosi boljitku odnosa, nego naprotiv, stvara atmosferu koja je onda polarizirana, ali koju ćemo mi kao odgovorna Vlada znati riješiti kao što smo rješavali brojne poteškoće ovog tipa i nastaviti našu čvrstu, konzistentnu politiku normalizacije odnosa, rješavanja otvorenih pitanja, istine, procesuiranja ratnih zločina. Želim poslati poruku našim pilotima, zahvaliti im što su bili jutros s nama i kazati da će hrvatska država, institucije, a osobito Vlada, znati iskoristiti mehanizme koji su nam na raspolaganju", rekao je Plenković.

Posebno je zahvalio predstavnicima srpske manjine koji su dio Vlade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svim potezima i gestama dajemo odgovoran doprinos pomirenju, normalizaciji, suživotu, integraciji i ustrajat ćemo u toj politici, istodobno brinući i o položaju Hrvata u Srbiji", rekao je istaknuvši SDSS-ovku Anju Šimpragu kao potpredsjednicu Vlade.

'Analizirat ćemo protjerivanje naših diplomata iz Moskve'

Komentirajući odluku Ruske Federacije o protjerivanju petero hrvatskih diplomata iz Moskve, kratko je kazao: "Temeljito ćemo analizirati tu situaciju i nakon toga odlučiti o našim potezima", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak da će iz zemlje biti protjerano petero diplomata iz hrvatskog veleposlanstva u Moskvi, kao odgovor na protjerivanje ruskih diplomata iz Zagreba.

Premijer je također izrazio sućut američkom narodu za 21 žrtvu pokolja u osnovnoj školi u Teksasu. Spomenuo je i olujno nevrijeme koje je poharalo pet županija na sjeveru zemlje te najavio da će im država pomoći u sanaciji štete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je kazao da Hrvatska trenutno nema ekonomskih neravnoteža nakon razdoblja visokog javnog duga i drugih poteškoća.

"Očekujemo dobre vijesti. Idemo prema finalnoj fazi kad je riječ o članstvu u eurozoni. Rast u prvom tromjesečju je sedam posto, što smatramo ohrabrujućim pred početak turističke sezone", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo