ŠTO NAS ČEKA OVOG TJEDNA? / Situacija s poplavama se smiruje, ali vrijeme je u nekim dijelovima Hrvatske i dalje potencijalno opasno, evo kad nas čeka smirivanje

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je u nedjelju navečer da su izvanredne mjere obrane od poplava uvedene zbog oštećenja nasipa u Lipiku

19.9.2022.
8:27
VOYO logo

Nedjelja je donijela konačno meteorološki stabilan i mirniji dan. Satelitska snimka Europe prikazuje da u prizemnom sloju atmosfere iznad Hrvatske djeluje greben anticiklone, polja visokog tlaka zraka. Sjevernije od nas premješta se oblačni sustav koji nas je okrznuo i donio vlagom bogat zrak i kišu, najavljuje RTL-ova meteorologinja Željka Pogačić Brckan.

Iako strepimo u ovim trenucima nad svakom kapi kiše, srećom, ona neće biti obilna ni značajnih količina, uglavnom 10-ak litara po četvornom metru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kišni oblaci brzo će odmicati dalje na jug, stoga će u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj popodne biti sve sunčanije. Uz slab južni vjetar i temperature oko 18 °C bit će prilično ugodno.

Dio zemlje u žutom

Popodne i na istoku slijedi prestanak oborina i razvedravanje, počevši sa sjevera i zapada. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak i zapadnjak, a uz maksimalne temperature oko 17 °C činit će se svježe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Oblaci će se sa sjevera Dalmacije i unutrašnjosti popodne premještati dalje na jug uz lokalnu kišu, ali uglavnom malih količina. S odmicanjem, brzo će se i razvedravati, ali i jačati bura na umjereno jaku do jaku. Temperature ugodne, oko 24 °C.

Image

Prema mapi Hrvatskih voda stanje s vodiostajima je normalno.

Veći dio Istre sutra će biti suh, no njezin istok kao i Kvarner te gorje mogu računati još sredinom dana na malo kiše. Brzo će se i razvedravati, stoga će veći dio dana biti sunčano. Zapuhat će umjerena bura i sjeverac pa će se činiti svježije nego jučer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sredine tjedna na kopnu imat ćemo nešto više oblaka i lokalne kiše vrlo malih količina. Od četvrtka do najmanje nedjelje, posvuda možemo očekivati suho i sunčano. Svakako, računajte na hladna jutra s čestom maglom, koja će sa sjeverozapadnjakom potkraj tjedna izostati. Dnevna temperatura bez značajne promjene, ostaje ugodno osobito na suncu.

Image

Na moru idući tjedan obilje sunčanih sati, a oborine se nakon ponedjeljka ne očekuju. Veća vjerojatnost za kišu je u subotu, kad će se uz južinu skupljati oblaci na sjeveru Jadrana. Uz ispodprosječne temperature za kraj ljeta, kako jutarnje tako i dnevne, očekujte i jaku buru koja će tijekom srijede i četvrtka zasigurno stvarati probleme u prometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje s poplavama

Za sve jesenske radove na otvorenome, vrijeme će idući tjedan poslužiti i to zasigurno njezin drugi dio!

A što se tiče stanja s vodostajima, treba napomenuti da je Kupa u opadanju, ali su brojne ceste u karlovačkoj županiji poplavljene i zatvorene za promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je pak u nedjelju navečer da su izvanredne mjere obrane od poplava uvedene zbog oštećenja nasipa u Lipiku i mogućnosti izlijevanja ribnjaka kod Marijinog sela u rijeku Ilovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Čazmi i okolici život se počeo vraćati u normalu. Škole i vrtići rade normalno, stanovnici imaju struju i vodu, a radi se na saniranju krovišta 40-ak objekata nakon jakog olujnog nevremena.

Županija je najavila proglašenje prirodne nepogode, dok je Vlada obećala novčanu pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog vode na kolniku za sav promet zatvorene su:

Zbog vode na kolniku za sav promet zatvorene su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

državna cesta DC228 na dionici Mahićno-Ozalj;
državna cesta DC36 Pokupska Blatnica-Koritinja i u mjestu Gradec Pokupski;
županijska cesta ŽC3156 u vikend naselju u Maloj Gorici;
lokalna cesta LC31185 u mjestu Zorkovac;
lokalna cesta LC34028 u mjestu Jaškovo;
lokalna cesta LC58005 Smrečje-Vode;
nerazvrstane ceste u mjestima Donje Mekušje-Kobilić, Brodarci i Brežani;
zbog odrona zatvorena je dionica ŽC5033 Brod na Kupi-Hrvatsko.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo