Siščane već mjesecima 'truju' bez ikakve kontrole

Siščani su opet u strahu zbog kvalitete zdravlja. Naime, tamošnji uređaji za mjerenje ne rade već mjesecima, pa se pojavila i sumnja da se iza toga krije nešto više od 'bezazlenog kvara'.

24.8.2010.
18:42
VOYO logo

Mjerna postaja Sisak-1 u Capragu, koja mjeri parameter zagađenja zraka u blizini Rafinerije nafte i CMC Željezare Sisak već mjesecima ne mjeri i ne bilježi razinu zagađenja zraka nekim najopasnijim spojevima koji su razlogom da je zrak u tom dijelu Siska već godinama vrlo loše kvalitete.

Razina zagađenja sumporovodikom, plinom koji jako smrdi i vrlo otežava normalno odvijanje života u Sisku ne mjeri se od 9. lipnja 2010. Sumporni dioksid ne mjeri se od 14. srpnja, a najopasniji kancerogeni benzen ne mjeri se od početka ove godine, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva zaštite i okoliša pojašanjavaju kako su uređaji isključeni zbog kvara, no gradonačelnik Dinko Pintarić od ministrice Matulović-Dropulić zatražio je ponovnu uspostavu redovitih mjerenja. Upozorio ju je kako je mjerna postaja Sisak- 1 od izuzetne važnosti za praćenje poboljšanja kakvoće zraka na području grada Siska, koje se provodi sukladno Zaključku Hrvatskog sabora donesenog na 15. sjednici 20. travnja 2007. godine.

Štoviše, na temelju tih mjerenja Ministarstvo bi Saboru trebalo podnijeti izvješće. No dok se Siščani pitaju što se krije iza kvara, a gradonačelnik se dopisuje s ministricom, Jutarnji list otkriva kako je nadzorniku te ali i drugih mjernih postaja istekao ugovor, a da novi nije odabran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisačka eko akcija SEA zbog toga je izrazila bojazan da ove godine neće biti moguća usporedba podataka o kakvoći zraka u ovoj s podacima iz prošlih godina, te neće biti moguće utvrditi da li je razina zagađenja manja ili veća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo