SISAČKA BISKUPIJA ODGOVORILA GRADONAČELNICI: / 'Nije istina to što ona tvrdi, ona je odbacila inicijativu gradnje spomenika Stepincu'

Image
Foto: PIXSELL

Sisačka biskupija u cijelosti bi preuzela troškove procedure i uređenja.

7.12.2017.
19:37
PIXSELL
VOYO logo

Sisačka biskupija priopćila je u četvrtak da nije istinita tvrdnja gradonačelnice Kristine Ikić-Baniček s posljednje sjednice Gradskog vijeća kako biskup Vlado Košić ne poštuje proceduru u inicijativi za postavljanje spomenika bl. Alojziju Stepincu na Trgu bana Jelačića, nego da je na sastanku s biskupom ona decidirano odbacila tu inicijativu ocjenjujući kako tu nema mjesta za spomenik blaženiku".

U priopćenju Ureda za odnose s javnošću Biskupijskog ordinarijata Sisačke biskupije navodi se kako je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić-Baniček na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća izrekla neistinu kako Sisačka biskupija i biskup Vlado Košić ne žele poštovati proceduru u inicijativi za postavljanje spomenika. Na sastanku s gradonačelnicom 31. listopada, kako se navodi u priopćenju, biskup Košić tražio je odobrenje Grada Siska kao vlasnika parcele da se na dijelu trga ispred Velikog kaptola postavi spomenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tek uz odobrenje vlasnika parcele moglo se krenuti u proceduru koju spominje gradonačelnica. Kako je tada i istaknuto, Sisačka biskupija u cijelosti bi preuzela troškove spomenute procedure i uređenja. Ovaj prijedlog gđa Ikić-Baniček je decidirano odbacila ustvrdivši kako tu nema mjesta za spomenik našem blaženiku. Valja istaknuti i kako je u nekoliko svojih prijašnjih izjava rekla da su konzervatori protiv takvog rješenja, što također ne odgovara istini, tvrdi Biskupija.

Osnivanje radnog povjerenstva

U susretima predstavnika Biskupije i glavnih konzervatora Ministarstva kulture nije bilo nikakvog protivljenja s njihove strane da se spomenik postavi na toj lokaciji, uz ispunjenje konzervatorskih uvjeta, stoji među ostalim u priopćenju biskupijskog Ureda za odnose s javnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici Gradskog vijeća u petak, 1. prosinca gradonačelnica Kristina Ikić-Baniček (SDP) rekla je odgovarajući na pitanje vijećnice Vesne Štengl (HDZ) kako procedura koja predviđa osnutak radnog povjerenstva, raspisivanje javnog natječaja i izradu projekta jednako vrijedi za sve. Ocijenila je kako je za spomenik prikladnije mjesto u prigradskome naselju Budaševu, ispred crkve koja nosi ime Alojzija Stepinca.

Kao primjer je spomenula i inicijativu podizanja spomenika policajcima poginulima u Domovinskom ratu te proceduru koja je tim povodom pokrenuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo