Sinjani Beogradu: Vratite Titovu alkarsku odoru

Viteško alkarsko društvo pokrenulo je proceduru povrata unikatne odore alkarskog vojvode koju su Titu darovali 1979. u povodu njegova proglašenja počasnim alkarskim vojvodom.

18.12.2009.
15:06
VOYO logo

Alkari bi odoru izložili u muzeju koji će se otvoriti unutar Alkarskih dvora, zajedno s drugim odorama, uključujući i odoru počasnog alkarskog vojvode dr. Franje Tuđmana.

Nakon odluke o proglašenju počasnog alkarskog vojvode, delegacija Viteškog alkarskog društva i tadašnje Općine Sinj posjetila je Josipa Broza u rezidencijalnoj vili u Bugojnu i uručila mu posebno izrađenu odoru sa sabljom, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Titove smrti odora se nalazi u beogradskom muzeju 25. maj, no ona nije izložena, nego je smještena u muzejskom depou.

U trenutku raspada bivše zajedničke države, u kovnici novca dotadašnje Narodne banke Jugoslavije zateklo se oko pola tone zlata i srebra, odnosno zlatnika i srebrnjaka s motivima Sinjske alke iskovanih u povodu 270. sinjske viteške igre. Do svojega blaga alkari su uspjeli doći prije dvije godine i dopremiti ga u Sinj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U privatnim kontaktima Sinjani su doznali za odoru koju su darovali Titu, pa su preko hrvatskog veleposlanstva u Beogradu uspostavili kontakt s muzejom i nadležnim vlastima Srbije.

Prvi kontakti bili su obećavajući, ali je nakon zahlađenja odnosa između hrvatskih i srpskih političara u posljednje vrijeme sve usporeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama u VAD-u ta odora alkarskog vojvode važna je jer je dio naše povijesti. Hrvatska vlast obećala je Srbiji pomoći u pristupnim pregovorima s EU-om ustupanjem prevedenih dokumenata legislative EU-a. Nadamo se da bi lijepa uzvratna gesta bila povrat Titove vojvodine odore", kazao je Ante Delić, tajnik Viteškog alkarskog društva, piše Slobodna Dalmacija.

Prethodni članci:

arti-200912110390006 arti-200912010378006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo