VIDEO: / Zagrebački student iskusio život u Sibiru na - 63 stupnja

Jedinstveno iskustvo - tako bi se najjednostavnije mogla opisati avantura jednog mladog Hrvata koji se zaputio u Sibir kako bi pronašao i upoznao istinske čuvare sobova.

20.1.2013.
16:13
VOYO logo

Vožnja Transsibirskom željeznicom, pješačenje preko zaleđenog Bajkalskog jezera, autostopiranje gotovo 2.000 kilometara na zaleđenim cestama Yakutie, smrzavanje na eskstremno niskim temperaturama, upoznavanje ljudi koji žive u skladu s prirodom - sve je to, tijekom svog nevjerojatnog putovanja u Sibir, prošao Siniša Glogoški, student fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

No, uz sve informacije koje je imao, odlučio je pješice prijeći Bajkalsko jezero. Naime, Bajkalsko jezero se nalazi na dodiru tektonskih ploča zbog čega su potresi svakodnevna pojava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više od 13 sati mi je trebalo da dođem do suprotne obale koja je bila udaljena nekih 50 kilometara. Uhvatile su me snježne oluje, spustila se noć i teren se mijenjao što sam se više udaljavao. U jednom trenutku sam ostao bez vode, oslabljen i demotiviran. Počeo sam halucinirati. Činilo mi se da vidim neke ribare, neku ženu i njezinog psa", prisjetio se Siniša u razgovoru za Dnevnik.hr.

Iako je i nekoliko puta razmišljao o tome da prenoći na ledu, uspio je stići do suprotne obale u gluho doba noći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spletom okolnosti, uspio je doći do jednog malog sela gotovo tisuću kilometara udaljenog od najbližeg grada Yakutska. Jedna od pet nomadskih obitelji s tog područja vratila se u selo kako bi se opskrbili osnovnim namirnicama, a kada su se se vraćali u svoj šator, na njihovim se saonicama našao i Siniša.

Tešak, ali sretan život

Ono što ga je posebno oduševilo bio je ugodan suživot čovjeka i prirode. Obitelj je dane provodila u cijepanju drva za malu improviziranu peć u šatoru, dijeljenjem soli sobovima, ispijanjem brojnih čajeva i potragom za zalutalim sobovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imaju tako malo u tako teškim uvjetima života, a lica su im opet nasmijana", ispričao je i dodao kako su mu odlučno rekli da nizašto ne bi mijenjali mir i ljepotu svojeg stada od 2.000 jelena.

Tijekom svog putovanja po Sibiru, Siniša je snimio niz nevjerojatnih fotografija, a nastao je i jedan vrlo zanimljiv video u kojem je ljude, koje je susretao, pitao koja im je najveća želja u životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo