pratimo europske trendove / Sindikatima prekipjelo: od siječnja veći minimalac za 50 tisuća radnika?

Image
Foto: Hina

Minimalnu plaću u Hrvatskoj prema procjenama prima 30 do 50 tisuća zaposlenih osoba

18.11.2017.
10:26
Hina
VOYO logo

Sindikati su pojačali pritisak na Vladu i poslodavce da prate poteze drugih zemalja i minimalac povise barem na 45% hrvatske prosječne plaće, odnosno sa sadašnjih 3276 na 3620 kuna bruto. Kad se od tog iznosa oduzme 20% mirovinskih doprinosa (724 kune), to bi na ruke bilo 2896 kuna – 275 kuna više nego sada, piše Večernji.

Ministar rada Marko Pavić trebao bi donijeti konačnu odluku do kraja ovog mjeseca, to više što mu za vratom puše i oporbeni SDP koji traži da se minimalac povisi na 60 posto prosječne plaće, što bi bilo gotovo 4800 kuna bruto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tih 60 posto je ujedno i granica koju su postavili europski sindikati, koji također pritišću svoje vlade da povise granicu minimalca na 60 posto prosječne plaće. 

Minimalnu plaću u Hrvatskoj prema procjenama prima 30 do 50 tisuća zaposlenih osoba, a predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel ističe kako neto plaću manju od 3500 kuna prima oko 250 tisuća radnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije istina da bi tekstilna i drvoprerađivačka industrija propale da se povisi minimalac. Samo 10 posto najlošijih tekstilnih tvrtki isplaćuje minimalac, mi se prilagođavamo manjoj grupi neuspješnih i nesposobnih tvrtki. To da neki sektori ne bi mogli povećati minimalac je čista floskula poslodavaca kako bi ishodili potpore za sebe", izjavio je Novosel za Večernji

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo