OVO POSTAJE OZBILJNO, SINDIKATI ZAOŠTRAVAJU: / Sutra štrajk u školama u ove 4 županije, a u ponedjeljak? Opet cijela Hrvatska!

Image

U petak će štrajkati Primorsko-goranska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Ličko-senjska županija.

17.10.2019.
12:23
VOYO logo

Kad smo kompletirali sve rezultate ukupno je jučer u štrajku u Zagrebu bilo 87,42 posto članova sindikata, što znači da su naši kolege i kolegice poslali jasnu poruku Vladi. Naše kolege razumiju da povećanje plaće svim zaposlenicima u javnim službama ne rješava pitanje zaposlenih u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju i da štrajkaški odbor ima i dalje potrebu održati štrajk. Rekao je to na konferenciji u podne sindikalist Branimir Mihalinec.

Potom je najavio koje će županije u petak štrajkati: Primorsko-goranska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Ličko-senjska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆ KAŽE DA ONI MOGU NA IZBORE BILO KAD: /

Ali, ipak je najavio povišice za sve javne i državne službenike, i to za 6,12 posto

Image
PLENKOVIĆ KAŽE DA ONI MOGU NA IZBORE BILO KAD: /

Ali, ipak je najavio povišice za sve javne i državne službenike, i to za 6,12 posto

'U ponedjeljak šaljemo jasnu poruku'

"Odmah mogu najaviti što će biti u ponedjeljak. Ako sutra ne dođe do sastanka i rješavanja problema, u ponedjeljak će opet štrajkati sve županije, frontalno cijela Hrvatska. To će biti poruka Vladi i premijeru da povećanje plaća svim zaposlenima u javnim službama ne zadovoljava zahtjeve koji su sindikati postavili. U danima iza ponedjeljka, uz nastavak štrajka u školama po određenim županijama, mogu se očekivati razne aktivnosti iz sindikalnog arsenala: svakodnevne veće ili manje aktivnosti na trgu sv. Marka, šetnje određenog broja ljudi koji ćemo mi dovesti i kada smatramo da će biti potrebno. Danas idu prijave za prosvjede za svaki naredni dan", kazao je Mihalinec.

Sutra konferencija na simboličnom mjestu - Muzeju prekinutih veza

Dodao je kako će u petak održati tiskovnu konferenciju ispred Muzeja prekinutih veza u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tamo ćemo simbolično održati konferenciju sa željom da u Muzeju prekinutih veza ne trebamo ostaviti jedan od eksponata. Čini nam se da je Vlada prekinula veze s nama i komunicira preko saborske govornice, a to nije socijalni dijalog.

"Premijer spominje riječ koeficijent i to da su oni nepravedno složeni, ali se ne možemo dogovoriti oko toga...", kazao je Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedba sa sektorom zdravstva

Predsjednica Sindikata učitelja Hrvatske Sanja Šprem usporedila je zahtjeve prosvjetara s nedavno ispunjenim sindikalnim zahtjevima koji su se ticali zdravstvenih djelatnika.

"Prije mjesec dana u sustav zdravstva bilo je potrebno dati input od 800 milijuna kuna za 17.000 zaposlenih. Bez obzira što je bilo jasno komunicirano - frontalni pristup, novca nema, trebamo voditi računa u financijama. Naš zahtjev je bio upola manji, a za 70.000 ljudi. Odgovor je bio da nema novca, da se treba voditi računa o fiskalnoj politici. Poanta je bila da za sve ima, ali za zaposlene u školama nema. Dragi kolege, vi ste posljednja rupa na svirali i Vlada ima za sve, ali nema za vas. Prioritet ove Vlade je predizborno vrijeme. Naš zahtjev je bio 6,11 posto, a odjednom - iznenađenje. Svi će dobiti. Sada nemamo 450 milijuna kuna za obrazovanje, ali imamo 1,1 milijardu za sve. Iz toga zaključujemo da je obrazovanje zadnje na redu, i da ih nije briga za ljude koji provode obrazovnu reformu", rekla je Šprem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nismo se za to borili'

Naglasila je kako su zaposlenici u obrazovanju najpotplaćeniji i s najnižim koeficijentima složenosti poslova, a sindikalni alat za ispunjavanje zahtjeva premijer je preuzeo za sebe.

"Kad se treba o nečemu pregovarati, onda se prejudicira koji će biti rezultati naših pregovora. Što se očekivalo od sindikata? Da prihvate ponudu od 6,12 posto i prekinu štrajk i da preuzmu u ingerenciju odredbe za 11 sindikata u javnim službama? Mi tu ingerenciju nemamo", zaključila je Šprem i dodala kako "svaka poruka Vlade upućena preko medija jača želju za štrajkom, jer sada svi znaju da je laž da novca nema. Jučer je dokazano da novca ima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šprem je naglasila kako politika "zavadi pa vladaj" neće proći u školama te da prosvjetare u štrajku podržavaju i roditelji. Mihalinec je na kraju zaključio kako "to što su pregovori gotovi premijerovom najavom s govornice i pljeskom njegovih sljedbenika, znači da Hrvatska ima veliki problem i to nije zemlja za koju smo se svi borili."

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike