Inflacija jede plaće / Sindikati za dlaku ipak prihvatili ponudu Vlade, ali: 'Sve je to još vruće'

Sindikati javnih i državnih službi... Jednima je 'bolje vrabac u ruci nego golub na grani', drugi računaju na prosvjede za 2023. 'ako se stanje popravi'

30.10.2022.
19:09
VOYO logo

Od najavljenih prosvjeda ipak ništa. Sindikati javnih i državnih službi na održanim referendumima prihvatili su ponudu vlade za povećanjem osnovice plaće. Iako su tražili više, pristali su na Vladinu ponudu o povećanju osnovica za 6 posto od listopada i 2 posto od travnja iduće godine. Rastu im i božićnice, regres kao i dar za djecu. Ipak, nisu svi zadovoljni. Dajana Šošić.

Tražili su 8 plus 5, a pristali na 6 plus 2 posto. Prvu uvećanu plaću članovi sindikata javnih i državnih službi primit će već sljedeći mjesec. A sljedeće novo povećanje slijedi im u svibnju sljedeće godine. Računica jasna:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi: "Bolje vrabac u ruci..." Kristijan Ćupurdija, tajnik Hrvatskog liječničkog sindikata: "... nego golub na grani!"

Već je u startu bilo vidljivo da je Vladina ponuda drugim sektorima javnih službi prihvatljivija nego obrazovnim sindikatima koje je ponuda podijelila. Najprije je odbio Sindikat znanosti i visokog obrazovanja, onda i Preporod, čiji je predsjednik Željko Stipić u subotu rekao: "Ta ponuda znači da ćemo i iduću godinu imati smanjenje cijene našega rada."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Sindikat učitelja tijesnom je većinom glasova članova ponudu ipak prihvatio: 50,77 posto članova bilo je za, 48, 91 posto protiv. Za dlaku je ponuda je prošla i u Sindikatu zaposlenih u srednjim školama.

Predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić: "Tijesnom većinom od 240 članova naš je sindikat prihvatio ponudu Vlade. Naravno da ovi koji su mislili da trebamo ići u štrajkove, u prosvjede, su vjerojatno nezadovoljni. Ali sve je to još vruće. To nije utrka na sto metara, ovo je maratonska utrka."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još je jučer premijer Andrej Plenković bio uvjeren će noćni pregovori u Vladi rezultirati dogovorom: "Ja očekujem da većina sindikata pozitivno... ocijeni ovaj kompromis."

Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, ponudu su prihvatili još ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Topolnjak: "Smatramo da ovih 6 posto od prvog listopada nije da smo mi s ovim zadovoljni, ali ono što smo u ovom trenutku mogli dohvatiti, je to što smo prihvatili. Prosvjedi nam mogu ostati za sljedeću godinu ako se značajno popravi gospodarska situacija u RH."

Ćupurdija: "Ja sam među onima koji bi tu ponudu odbili. Mislim da ova ponuda jednostavno ne prati rast inflacije. Ali, odluka većine se mora poštivati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok su pregovori za osnovicu završili, oni za granske kolektivne ugovore tek kreću.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo