Sindikati prijete blokadom Hrvatske, i Crkva pozvala građane na ulicu

Prvomajski prosvjed pod geslom "Mijenjajte smjer" organizira pet centrala.

24.4.2013.
10:35
VOYO logo

Prosvjed najavljen za Praznik rada trebao bi biti tek zagrijavanje.

Kako su čelnici 12 sindikata državnih i javnih službi u utorak najavili na konferenciji za novinare, 17. svibnja provest će referendum među svojim članstvom o vrsti aktivnosti za koju je članstvo spremno, a sve s ciljem da im Vlada vrati "sva oteta prava", uskladi njihove plaće s drugim sektorima, ukine odluke kojima se derogiraju kolektivni ugovori i izmijeni zakon o reprezentativnosti sindikata. Među zahtjevima je i isprika zaposlenima zbog, kako su rekli, šikaniranja, piše Novi list. Iako će sindikati referendum o akcijama provesti dva dana uoči održavanja prvog kruga lokalnih izbora, ne odbacuju mogućnost da se na dan predizborne šutnje održi štrajk upozorenja ili prosvjed. U dosadašnjem anketiranju povjerenika 12 sindikata njih je 74 posto izrazilo spremnost za štrajk i prosvjed na dan izborne šutnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već je ranije najavljeno da bi kraj školske godine mogao proteći u štrajku. Četiri sindikata javnih službi (obrazovna vertikala i sindikat zdravstva udružen u Maticu) akcije su najavili još lani odbijajući pristati na smanjenje prava u TKU-u.

Nakon što je osnovica za izračun plaća smanjena tri posto, počevši s plaćom za ožujak, na ulice i u štrajk neće puno trebati nagovarati ni zaposlene u javnom sektoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaptol je ove godine stao uz sindikate i pozvao građane da se odazovu na prosvjed koji će se 1. svibnja održati na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Taj stav crkve iznio je u svom najnovijem komentaru glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić.

"Svi građani, a osobito građani vjernici, nakon što se upoznaju s konkretnim zahtjevima iznesenim u najavi prvosvibanjskog sindikalnog prosvjeda, pozvani su zauzeti svoj stav i postupiti po svojoj savjesti. U svakom slučaju, svi građani, pa i vjernici, hitno se moraju osloboditi desetljećima nametanih strahovanja i postupati kao odgovorni i slobodni ljudi, strogo poštujući okvire demokratskog ponašanja. Za velike promjene potreban je i velik demokratski pritisak", stoji, između ostalog, u komentaru urednika Glasa Koncila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo