kreću u ozbiljan štrajk / Sindikati najavili prosvjed sestara i tehničara u četvrtak na Zrinjevcu: 'U Vladi se prave gluhi'

Image

Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehnčara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi traže da ih primi premijer i da se cjelokupnom osoblju u zdravstvu podignu koeficijenti za najmanje deset posto te definira njihov status na isti način kao i liječnicima

9.5.2023.
11:54
VOYO logo

Sestrinski sindikat i Samostalni sindikat zdravstva u utorak su najavili veliki prosvjed medicinskih sestara, tehničara i nemedicinskog osoblja u zdravstvu za četvrtak, 11. svibnja, na Zrinjevcu te upozorili da će početi s pripremama štrajka ako se ne udovolji njihovim zahtjevima.  

Prosvjed će se održati u četvrtak u 11 sati na Zrinjevcu, a  najavljeno je između 500 i 1000 sudionika, medicinskih sestara, tehničara i nezdravstvenog osoblja iz cijele Hrvatske,  izjavila je novinarima čelnica sestrinskog sindikata Anica Prašnjak nakon godišnje skupštine sestrinskog sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Vladi znaju kakva je situacija s osobljem u zdravstvu, a ovako se prave gluhim. Vrlo nekorektno i nepristojno", istaknula je Prašnjak aludirajući na to da ih nitko nije pozvao na razgovor proteklih tjedan dana otkako održavaju mirne prosvjede pred bolnicama diljem Hrvatske.

Image
od zagreba do dubrovnika /

Medicinske sestre i tehničari prosvjeduju. U vrijeme vlastite pauze okupit će se pred četiri hrvatske bolnice

Image
od zagreba do dubrovnika /

Medicinske sestre i tehničari prosvjeduju. U vrijeme vlastite pauze okupit će se pred četiri hrvatske bolnice

Naime, sindikati od 3. svibnja održavaju polusatne prosvjede kako bi upozorili na nezadovoljstvo svojih članova i nužnost poboljšanja njihova radno-pravnog statusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehnčara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi traže da ih primi premijer i da se cjelokupnom osoblju u zdravstvu podignu koeficijenti za najmanje deset posto te definira njihov status na isti način kao i liječnicima.

Naime, premijer Andrej Plenković u travnju je primio liječničke udruge, Vlada je uredbom korigirala koeficijente liječnicima te se radi na izradi zakonu o njihovom radno-pravnom statusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prašnjak: Ako nitko ne reagira krećemo u štrajk

Sestrinski sindikat i Samostalni sindikat, koji okupljaju više od 20.000 zaposlenih u sustavu zdravstva, smatraju da su takvim parcijalnim rješenjem oni zanemareni i obezvrijeđeni.

Ako ih ne primi premijer te se ne udovolji njihovim zahtjevima, Prašnjak je najavila pripreme za štrajk nakon 25. svibnja.  "Krećemo u ozbiljan štrajk ako nitko ne reagira, ne možemo čekati rujan iduće godine", poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

"Netko može sve dobiti i prije turističe sezone i zakona o plaćama, a nas se stavlja u red čekanja za rujan ili prosinac iako niz godina upozoravam koliko radimo i koliko smo potplaćeni", rekla je Prašnjak.

Predsjednik Samostalnog sindikata Stjepan Topolnjak kao predstavnik fizioterapeuta, laboranata, sanitarnih inženjera, adminsitrativnih radnika i spremačice, poručio je da bez tih radnika zdravstveni sustav ne može funkcionirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čudi me Plenkovićeva odluka da je uzeo u obzir samo liječnike i njih pozvao na dogovor, a nas nije. Prvi uz liječnika je medicinska sestra. One su najvažniia karika uz liječnika i nije se smjelo dogoditi tako parcijalno rješavanje problema, iako smo mi godinama devastirani. Ljudi nam masovno odlaze zbog niskih plaća", rekao je Topolnjak.

Potporu sindikatima dao je i predsjednik Komore medicinskih sestara i tehnčara Mario Gazić poručivši da traže "djela a ne riječi". "Ovo će biti  'sestrinsko proljeće'", poručio je Gazić uoči obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva, 12. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo