SINDIKAT ZET-a TRAŽI HITNO UKLANJANJE, A PROČELNIK ZA ZDRAVSTVO TVRDI: / 'Plakati u tramvajima nisu seksistički, a to misli i moja supruga'

Image
Foto: Pixsell

Navedeni plakat je dio javne kampanje "Zdrav izbor" Gradskog ureda za zdravstvo, Centra za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj

4.1.2019.
9:44
Pixsell
VOYO logo

Plakat koji je trebao educirati mlade o štetnosti alkohola, koji je međutim zaprepastio javnost zbog očiglednog seksizma ne predstavlja problem za pročelnika gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslava Jeleča koji smatra da je riječ o nespretnoj konstrukciji, dok Sindikat ZET-a poziva na žurno uklanjanje neprimjerenih plakata iz vozila.

Navedeni plakat je dio javne kampanje "Zdrav izbor" gradskog ureda za zdravstvo, Centra za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj, a autori su učenici 11. gimnazije u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
REAKCIJE NA SEKSISTIČKE PLAKATE U TRAMVAJIMA: /

Zagrebački SDP i HNS traže ispriku Milana Bandića

Image
REAKCIJE NA SEKSISTIČKE PLAKATE U TRAMVAJIMA: /

Zagrebački SDP i HNS traže ispriku Milana Bandića

Pitao je suprugu

"Osobno ne smatram da je u pitanju seksizam. Smatram da je riječ o jednoj nespretnoj konstrukciji mladih ljudi, žargonu kojim oni žele svojim vršnjacima prenijeti određena znanja o štetnim utjecajima alkohola na čovjeka. Oni su na tom plakatu stvarno prikazali četiri sustava na koje alkohol loše djeluje. Jednu nespretnu rečenicu zlobnici su protumačili kao seksizam. Pitao sam mnogo svojih prijatelja, čak i svoju suprugu i ostala je zatečena oko čega se zapravo podigla pompa", rekao je Jeleč koji smatra da se plakati ne trebaju micati jer su "korisni" i govore o opasnosti konzumacije alkohola, piše Vijesti hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jelača više ga brine što je Hrvatska u samom europskom vrhu po konzumaciji alkohola u populaciji od 13 do 16 godina.

Plakati su neprimjereni

Drukčiji stav ima Sindikat ZET-a koji se na društvenim mrežama oglasio o plakatima koji očekuju očitovanje službi i žurno uklanjanje neprimjerenih plakata iz vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na veliki broj medijskih upita koje smo zaprimili u svezi plakata koji se nalaze u našim vozilima, a vezan uz kampanju za zdravim životom, kao i štetnostima koje uzrokuju pojedine ovisnosti, pa tako i ovisnost o alkoholu, moramo izjaviti da su plakati doista neprimjereni, te da šalju diskriminirajuću poruku, posebno prema ženama. Bez obzira što mi kao sindikat nemamo nikakvog utjecaja ili odgovornosti na postavljanje materijala u oglasne prostore u našim vozilima želimo se ispričati javnosti zbog moguće pogrešne percepcije javnosti prema našim radnicima, koji nemaju nikakve odgovornosti za postavljanje navedenih materijala u naša vozila", ističe Sindikat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema diskriminacije

Oni podsjećaju da u ZET-u ne postoje nikakvi problemi ili diskriminacija na temelju spola radnika, te da gotovo sve poslove obavljaju uredno i na zadovoljstvo svih nas oba spola, pa tako ZET-ovim vozilima upravljaju na siguran način žene i muškarci.

"Također kao i javnost očekujemo očitovanje nadležnih službi odnosno Gradskog ureda za zdravstvo i Centra za edukaciju CEDAR, na nespretno i neprimjereno sročenom plakatu, koji prije svega vrijeđa žene s promašenom porukom", smatra Sindikat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isprike svima, posebice ženama

"Alkohol je štetan za oba spola u neprimjerenim količinama i nema tu velike i bitne razlike između spolova, a upravo naši vozači tramvaja/autobusa, mogu poslužiti kao primjer svima nama, jer na svome radnome mjestu ne smiju imati niti najmanju količinu alkohola, zbog odgovornog posla koji obavljaju i odgovornosti prema putnicima i korisnicima naših usluga. Očekujemo što žurnije da se neprimjereni plakati maknu iz naših vozila i još jednom se ispričavamo bez obzira što naši radnici nisu odgovorni za postavljanje tih plakata javnosti, a posebice svim ženama koje su dovedene u neprimjereni kontekst s objavom na navedenom plakatu", istaknuo je Sindikat ZET-a.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo