SINDIKAT POLICIJE TVRDI: / Tajnice, djeca i rođaci rukovoditelja dobivaju policijske ovlasti nakon dva mjeseca tečaja

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Sanjin Strukic

U Sindikatu policijskih službenika tvrde kako tajnice,

29.3.2019.
11:02
PIXSELL/Ilustracija, Sanjin Strukic
VOYO logo

Sindikat policijskih službenika uputilo je dopis pomoćniku ministra unutarnjih poslova Anti Delipetra iznoseći optužbu da tajnice, djeca i rođaci visokorangiranih rukovoditelja postaju policijski službenici sa svim policijskim ovlastima nakon tečaja koji ne traje niti dva mjeseca.

"Niste nam odgovorili na naše 9. pitanje koje se odnosi na temeljni policijski tečaj od 'sramotna' ni 2 mjeseca temeljem kojeg odabrani postaju policijski službenici sa svim policijskim ovlastima. U toj kategoriji pronalazimo tajnice određenih vrlo visokorangiranih rukovoditelja, pa čak i samog glavnog ravnatelja policije, kao i njihovu djecu i rođake, a koje se raspoređuju na vrlo visoka radna mjesta u Ravnateljstvu policije i Sjedištu Ministarstva, a koliko se ide u krajnost govori činjenica da pojedinci postaju i suci disciplinskog suda, suda koji odlučuje o odgovornosti policijskih službenika za povrede službene dužnosti gdje bi trebale sjediti visokomoralne osobe s nemjerljivim iskustvom i znanjem obzirom na posao koji obavljaju", poručuju iz Sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljeno brojčano stanje u policiji nije istinito

Sindikatu također tvrde, prenosi Dnevnik.hr, kako nedavno objavljeni podaci o broju policajaca koji su zaposleni tijekom 2018. godine, kao i onih koji su iz policije otišli nisu istiniti.

"U odgovoru ste nam dostavili podatke koji ne odgovaraju istini jer analizom Vaših podataka iz MUP-a je 'netragom' nestao 111 policijskih službenika za koje ne znate niti Vi, a niti Vaša Uprava za pravne poslove i ljudske potencijale koja bi u bilo kojem trenutku trebala raspolagati s traženim podacima te znati planirati i upravljati ljudskim potencijalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekima može mirovina, nekima ne

Naime, u odgovoru ste nam naveli da je na dan 1. 1. 2018. godine u službi bilo 20.476 policijskih službenika, a da ih je 1. 1. 2019. godine 20.071 ili 405 policijskih službenika manje. Kada se usporede dostavljeni podaci utvrđuje se da je u MUP primljeno 392 policijska službenika (385 nakon završenog školovanja i 7 policijskih službenika koji su ranije bili policijski službenici i primljeni su putem javnih natječaja), a da je 686 policijskih službenika napustilo MUP (595 mirovina, 70 dalo otkaz i 21 dobilo otkaz po sili zakona) nakon čega dolazimo do razlike od 111 policijskih službenika koji nedostaju", poručuju iz Sindikata tražeći MUP točne podatke.

Dodaju i da velikom broju policijskih službenika s visokom stručnom spremom nije prihvaćena molba za odlazak u mirovinu, dok se s druge strane policijskim službenicima više i visoke stručne spreme udovoljavalo takvim zamolbama što je bio jedan od razloga zbog kojeg su se i obratili MUP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo