SINDIKALISTICA OPAKO POVISILA TON I UDARILA ŠAKOM O STOL: / 'Ne znaju s kim imaju posla!'; Evo koje će škole u ponedjeljak štrajkati

Image

Čelnica Sindikata hrvatskih učitelja kazala je da je štrajk još uspješniji danas nego što je bio jučer. Mihalinec je otkrio da će se u ponedjeljak štrajkati u školama na sjeveru Hrvatske

11.10.2019.
12:51
VOYO logo

Na početku konferencije za novinare koju su organizirali Nezavisni sindikati i Sindikat učitelja, Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, ponovno je pokudio hrvatsku Vladu i njihovo neulaganje u obrazovanje i škole. Napomenuo je da Vlada financijski nije ulagala u ljude te da je materijali za kurikularnu reformu došao iz EU fondova pa država nije morala uložiti ništa. Njegova poruka jest: sindikati ne obmanjuju javnost!

Rezultati štrajka u srednjim školama jest taj da je 84 posto profesora bilo u štrajku, no Mihalinec ističe da se u taj postotak ne ubrajaju učitelji na bolovanju, oni na službenom putu te oni koji rade u dvije škole. Da to nije tako, Mihalinec kaže da bi odaziv na štrajk bio sto posto. Kazao je da je 88,17 posto članova sindikata bilo u štrajku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'GOTOVO SVI U SUSTAVU DANAS SU BILI U ŠTRAJKU': Sindikati objavili u koje četiri županije sutra neće biti nastave u školama

Image
'GOTOVO SVI U SUSTAVU DANAS SU BILI U ŠTRAJKU': /

Sindikati objavili u koje četiri županije sutra neće biti nastave u školama

Image
'GOTOVO SVI U SUSTAVU DANAS SU BILI U ŠTRAJKU': /

Sindikati objavili u koje četiri županije sutra neće biti nastave u školama

Šprem: 'Pritisci su veliki'

Čelnica Sindikata hrvatskih učitelja, Sanja Šprem, kazala je da je štrajk još uspješniji danas nego što je bio jučer. Pozitivno ju je iznenadio odziv onih koji nisu u sindikatu, dok je za učitelje u sindikatu znala da će se odazvati. No, kaže da su pritisci i dalje veliki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

10.10.2019., Zagreb - Konferencija za medije Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim skolama Hrvatske i Sindikata hrvatskih ucitelja zbog strajka u svim skolama RH. Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim skolama Hrvatske Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

"U osnovnim školama štrajkalo je 85,37 zaposlenika. Današnji dan je još bolji nego jučer. Očito cirkularni štrajk ima i jedan dobar element, a to je da su učitelji spremni se boriti za svoj status. Ukupan podatak, danas je u Splitu trenutačno obrađeno 56 od 90 škola jer Carnet ima problema, 89,65 posto zaposlenih. Varaždinska županija ima bolji rezultata nego jučer, Dubrovačko-neretvanska je nešto lošija nego jučer", kazala je Šprem.

U ponedjeljak u štrajku sjever Hrvatske

Mihalinec je otkrio da će se u ponedjeljak štrajkati u školama na sjeveru Hrvatske, a to obuhvaća Krapinsko-zagorsku županiju, Zagrebačku, Virovitičko-podravsku, Koprivničko-križevačku i Bjelovarsku županiju. Tportal je došao do dokumenta sindikata koji pokazuju gdje će se štrajk održavati i narednih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tom dokumentu, u utorak se štrajka u Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj, Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavskoj županiji. U srijedu bi se trebalo štrajkati u Istarskoj, Karlovačkoj, Osječko-baranjskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Navodno bi se u četvrtak štrajk trebao održati u Vukovarsko-srijemskoj, Zadarskoj te Šibensko-kninskoj županiji. Kao šećer na kraju dolazi Zagreb u kojem se cirkularni štrajk očekuje u petak.

Za kraj sindikalisti su rekli da je njihov štrajk u skladu sa zakonom te su rekli da je štrajk pravo radnika i da nije opstrukcija kako ga je nazvao premijer Andrej Plenković. "Ako se štrajk zabrani, to je pravno nasilje", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Neka me ne ljute, jer ne znaju s kim imaju posla'

Pred kraj obraćanja novinarima i javnosti, Šprem je oštrim tonom govorila o tome da su plaće učiteljima premale. Smatra da se osnovica mora povećati, ne samo radnicima u prosvjeti, nego svim radnicima javnih službi te je dodala da je jako ljutita kada se o tome govori.

Reagirala je na Plenkovićevu izjavu iz Sinja i kazala da je premijer zaboravio da su im uzeli 6,5 posto. Uzviknula je da je matematika jasna, te udarila šakom u stol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručila je vladajućima da ju ne ljute, jer ne znaju s kim imaju posla.

Mihalinec je, pak, izjavio da ministar financija pouzdano zna da se njihovi zahtjevi mogu provesti bez problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo