SINDIČIĆ ODUSTAO OD SVJEDOČENJA: / 'Dečki su još na slobodi i odlučuju što će se sa mnom dogoditi'

Image
Foto: Vinko Sindičić, Goran Kovačić/PIXSELL

Nastavljeno je suđenje bivšim dužnosnicima državne sigurnosti, Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču. Za danas je predsjedatelj sudskog vijeća dr.

20.6.2016.
15:55
Vinko Sindičić, Goran Kovačić/PIXSELL
VOYO logo

Sa sudom u talijanskoj Monzi uspostavljena je videoveza iz Višega zemaljskog suda u Münchenu. Poslije 10 sati Sindičić se pojavio pred talijanskom sutkinjom u pratnji odvjetnika, a jedan odvjetnik sjedio je pred sucima u Münchenu. Sindičić je u talijanski sud doveo i suprugu, a sutkinja u Monzi objasnila je da to talijansko pravo dopušta. Sindičić je svjedok kao treća osoba izvan postupka o ubojstvu Đurekovića, naglasila je sutkinja, a sudac Dauster to je potvrdio, javlja HRT.

Image
SUĐENJE JOSIPU PERKOVIĆU: /

'Arkan mi je rekao kako je ubijen Đureković'

Image
SUĐENJE JOSIPU PERKOVIĆU: /

'Arkan mi je rekao kako je ubijen Đureković'

Uslijedila je identifikacija i prisega svjedoka rođenog 1943. koji živi u Nuova Milaneseu. Sindičić je zatim, ne čekajući pravnu pouku, počeo govoriti istodobno sa sucom Dausterom: "Doći ću u München", rekao je sucu, a dr. Dauster je odgovorio: "To ste već triput obećali. Ako se suprotstavljate uputama suda, u Njemačkoj protiv Vas mogu biti poduzete mjere."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možete me prisiliti da dajem iskaz", uzvratio je Sindičić. Umiješala se talijanska sutkinja i neko je vrijeme trajala rasprava kako će se prevoditi.

Rasprava zbog prevoditeljice

Sindičić je dobacio kako sudske prevoditeljice iz Münchena prevode na srpski, a ne hrvatski jezik. Potom je uslijedila dugotrajna rasprava na hrvatskom, njemačkom i talijanskom, o jeziku i prevođenju svjedočenja, a Sindičić je i prije početka svjedočenja htio talijanskoj sutkinji govoriti o svom uhićenju u Španjolskoj zbog lažnog svjedočenja. Sutkinja ga je pitala traži li prevoditeljicu za hrvatski, on je rekao da će slušati pitanja na talijanskom i odgovarati na hrvatskim jezikom. Kad je počeo svjedočiti, dao je još jedno mjesto boravka - u Berlinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorenje zbog lažnog svjedočenja

Sudac ga je upozorio da zbog ranijih izjava pred sudom u Münchenu, hrvatske vlasti protiv njega, zbog lažnog iskaza, vode kazneni postupak.

"Zbog ranijih izjava državno odvjetništvo u Münchenu također je pokrenulo postupak protiv Sindičića", rekao je sudac Dauster. Upozorio ga je da ima pravo uskratiti svjedočenje. Ako se pak odluči na iskaz, istaknuo je, mora biti potpun i istinit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon stanke od 20 minuta, po drugi put sudac je pitao Sindičića što je odlučio, a on je odgovorio: "Nažalost, moram odlučiti. Ne želim otići da se vjeruje da sam se povukao", odgovorio je Sindičić.

'Ne mogu u Hrvatsku'

Nakon što ga je sudac još jednom upitao što je odlučio, Sindičić je odgovorio. "Teoretski sve stoji, a praktično sam u drugim problemima. Ne mogu u Hrvatsku, na Interpolovom sam popisu, druge države s prostora bivše Jugoslavije čekaju kako bi me optužile, to ima veze s bivšom komunističkom partijom, a dečki su još na slobodi i odlučuju što će se sa mnom dogoditi. Leđima sam pritisnut uza zid, pozvat ću se na taj članak zakona, ali molim da se uzme u obzir da to činim pod pritiskom i ne dragovoljno, dok se ne razjasne postupci protiv mene", rekao je bivši Udbin agent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozvao se na pravo svjedoka da uskrati iskaz", zaključio je sudac Dauster.

"Spreman sam doći u München kad se sve razjasni, znate da se nikad nisam skrivao", rekao je Sindičić na kraju Perkovićevu branitelju Wagneru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo