SEZONA PROVALA: / Lopovi vas prate i lako saznaju jeste li kod kuće ili ne, evo kako ih zavarati

Image

Vrijeme godišnjih odmora poklapa se, nažalost, sa sezonom provala u kuće i stanove.

9.8.2017.
22:10
VOYO logo

Neke signale da su provalnici u vašem kvartu možete i sami vidjeti. Pogledajte iznad svojih ulaznih vrata. Ako je na zidu nacrtan križić, to znači da su provalnici označili vaš stan za pljačku!

"Ako građanin imalo posumnja da bi mogao biti žrtva provale u njegov dom, vikendicu, vozilo ili slično, on može nazvati nadležnu policijsku postaju na čijem području stanuje i policija će u tom slučaju poduzeti sve da do nečeg takvog ne dođe. Pojačat će obilaske po tom kvartu ili slično", uvjerava policijska službenica za odnose s javnošću Vlatka Segečić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine policija je evidentirala 1918 provalaa dok ih je ove godine već 2077. Naime, 2016. je zabilježeno 594 krađa, a ove 644.

Provale i krađe u porastu su, dakle, za 8 posto, a provalnici već na prvi pogled na zgradu mogu pretpostaviti jeste li kod kuće ili na godišnjem odmoru, javlja RTL.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom, postoji i par trikova kojima biste lako mogli zavarati provalnike čija je potencijalna meta vaš dom.

Image

Tako je, primjerice, dobro uvijek ostaviti rolete ostaviti rolete na pola spuštene kako bi mislili da ste kod kuće jer ukoliko primjete skroz spuštene lako će primjetiti da vas nema. Slična stvar je i s poštanskim sandučićima pa bi bilo dobro zamoliti nekoga da ih umjesto vas prazni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi mi mislimo da se to nama ne može dogoditi i svi mi odemo na godišnji odmor i bilo gdje drugdje misleći ma tko će meni provaliti u stan. Tako ljudi ostavljaju ključeve ispod otirača, na prozoru, u teglici sa cvijećem što svakako ne bi trebali raditi", rekla je Vlatka Segečić.

Image

No, možda najbolji savjet koji se može dati po ovom pitanju tiče se zapravo društvenih mreža. Vjerovali ili ne, provalnici prate društvene mreže pa im je posao uvelike olakšan kad prate vaše kretanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim ovoga, ni prijateljska gesta susjeda koji će baciti oko na vaš stan dok vas nema, također nije na odmet.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo