Šest konja u Iloku zaraženo virusom Zapadnog Nila

Virus Zapadnog Nila se iz Srbije, gdje je zabilježeno 20-ak slučajeva zaraze i jedan smrtni slučaj, proširio i na Hrvatsku.

4.9.2012.
21:43
VOYO logo

Neslužbene informacije govore da se radi o konjima na području grada Iloka kao i da bolest još uvijek nije zabilježena kod ljudi.

"Svi pozitivni slučajevi utvrđeni su na području Vukovarsko – srijemske županije, najvećim dijelom uz obalu Dunava. Na pozitivnim životinjama se ne poduzimaju nikakve dodatne mjere s obzirom na to da niti u jednom slučaju nisu utvrđeni klinički znakovi bolesti, a ti konji ne predstavljaju izvor zaraze za ljude. Bolest se ne može prenijeti s konja na drugog konja niti s konja na čovjeka. Prenosi se isključivo preko komaraca", navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede. S pojavom još jedne neuobičajene bolesti za ovo podneblje upoznat je posredno i direktor Veterinarske stanice VukovarTomislav Šota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebno se ozbiljnije pozabaviti komarcima

"Sve što znam čuo sam jer nas nitko nije službeno obavijestio o bilo čemu tako da za sada ne provodimo nikakve posebne mjere. Ovo je dokaz da je tigrasti komarac, koji je do sada bio prisutan samo u Africi i u Istri, došao i kod nas što znači da ćemo mnogo ozbiljnije morati raditi na dezinsekciji i sustavnom uništavanju komaraca. Radi se o bolesti koja može biti i smrtonosna tako da se i njoj mora prići ozbiljno i sustavno", rekao je Šota. Niti vlasnici konja na području Vukovara nisu upoznati s preventivnim mjerama kako bi se bolest suzbila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo