ŠEKS TUŽIO HRVATSKU ZBOG KOLINDE: / Odbila mu dati 25 Tuđmanovih zapisnika pa sve prijavio Europskom sudu za ljudska prava

Image
Foto: PIXSELL, Petar Glebov

Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uskratila je Vladimiru Šeksu pravo na uvid u 25 Tuđmanovih zapisnika koje je htio iskoristiti za pisanje svoje monografije o stvaranju Hrvatske,

15.2.2021.
13:42
PIXSELL, Petar Glebov
VOYO logo

Jedan od tvoraca Ustava, bivši visokopozicionirani dužnosnik i ikona domaće politike, Vladimir Šeks, odlučio je tužiti Hrvatsku na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Naime, on piše znanstvenu monografiju o stvaranju Republike, koja mu je uskratila korištenje dokumentacije iz Ureda predsjednika Franje Tuđmana u razdoblju od 1994. do 1999. godine.

"To je jedini pravni lijek koji je preostao", kratko je prokomentirao za N1 Vladimir Šeks, a njegova odvjetnica Višnja Drenski Lasan je prokomentirala proceduru. "Sud je predmet komunicirao, smatrao da je zahtjev podoban da odlučuje o njemu. Sad čekamo da zastupnica Republike Hrvatske do svibnja odgovori na pitanja koja je Sud postavio. Nakon toga se to dostavlja nama da i mi odgovorimo te potom čekamo presudu", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odobrila je Šeksu u srpnju 2017. uvid u 31 Tuđmanov zapisnik, no ostalih 25 je Šeksu nedostupno, jer je ona procijenila da bi njihovo objavljivanje bilo štetno. Navodno neki od tih dokumenata spadaju u državnu tajnu. Šeks se žalio predsjedničinom povjereniku za informiranje, potom upravnim sudovima, a na kraju i Ustavnom sudu. Sve su mu žalbe odbijene.

"Recimo, dobio sam transkript razgovora predsjednika Tuđmana s američkim veleposlanikom Peterom Galbraithom, a iz istog mjeseca nisu mi odobrili transkript predsjednika Tuđmana s brodsko-posavskim HDZ-om. Onda mi tri razgovora sa Galbraithom odobre, dva ne", pojasnio je Šeks za Dnevnik.hr što ga muči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je jedan od tvoraca države, smatra da svojom tužbom ne radi ništa protiv nje. "Ne tužim ja hrvatsku državu. Ja radim u u interesu države. Kao i mnogi koji je tuže zbog povrede raznih prava. Ti ljudi, ti odvjetnici ne rade protiv države, nego u njezinu interesu", zaključio je Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo