nema panike / Seizmološka služba: 'Ovo što se trenutno događa sa učestalim potresima ne predstavlja ništa ekstremno'

Image
Foto: dubrovački dnevnik

Iz Seizmološke službe RH istaknuli kako potresi koji su posljednjih dana zadesili Hrvatsku nisu nikakva rijetkost niti posebna pojava.

10.8.2017.
13:05
dubrovački dnevnik
VOYO logo

Dežurni seizmolog Tomislav Fikret reko je da su na području Velebita slabiji potresi češće zabilježeni, ali je i riječ o području koje je rjeđe naseljeno pa se o tim pojavama manje i priča.

"Ovo što se trenutno događa sa učestalim potresima koji su od početka kolovoza više puta zatresli riječko područje i nešto manje otok Pelješac, ne predstavlja ništa ekstremno i ne bi trebalo biti nikakvih materijalnih šteta. Građani kada od medija dobiju informaciju i saznanje o potresima koji su se dogodili, redovito i direktno zovu nas u Seizmološku službu i pitaju da li će biti jačih potresa", napominje Fiket. No, dodaje da u Seizmološkoj službi nemaju takve informacije, niti ih modu davati jer ne mogu prognozirati što će se događati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fiket podsjeća da su potresima najugroženije obala Južne Amerike, Čile i Japan. No, dodaje da su potresi značajne štete izazivali u susjednoj Italije pa ni Hrvatska ne može biti izuzeta budući se nalazi na jadranskoj mikro ploči, dok je područje Slavonije nešto manje aktivno po pitanju podrhtavanja tla. Mirna ili aseizmička područja su u zonama starih planina i masa poput Kanadskog štita i Ruske ploče.

Detaljne upute o ponašanju prije, tijekom i nakon potresa i kako se pripremiti u slučaju katastrofe nalaze se na stranici Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo