SEIZMOLOG UPOZORAVA NA NEDOSTATAK OPREME I PROBLEM GRADNJE: / 'Svjesni smo da imamo stari tip gradnje i stara naselja'

Image
Foto: Robert Anic/Sanjin Strukic/PIXSELL

'Ne možemo govoriti o domino efektu, ne znači da će biti lančana reakcija, ali je uobičajeno da se potresi javljaju i nešto dalje od epicentralnog područja'

5.1.2021.
13:33
Robert Anic/Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Tlo u Hrvatskoj ne prestaje podrhtavati. Seizmolog Krešimir Kuk rekao je za HRT da smo tijekom noći imali desetak slabijih potresa tijekom noći. "Najjači se dogodio jutros i magnituda mu je bila 2,9 po Richteru. Gotovo permanentno traje čitava serija potresa što djeluje uznemirujuće na epicentralnom području", rekao je Kuk u emisiji Studio 4.

Dodao je da je normalno da se seizmičnost užeg područja manifestira najviše na užem epicentralnom području. Međutim, upozorio je da ovako jaka serija može izazvati neke potrese i dalje od samog epicentralnog područja. "Ne možemo govoriti o domino efektu, ne znači da će biti lančana reakcija, ali je uobičajeno da se potresi javljaju i nešto dalje od epicentralnog područja", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje mogu li ovi slabiji potresi biti okidač za eventualni jači potres na zagrebačkom području Kuk je odgovorio da se ne očekuje takav utjecaj. "Ako govorimo o rasjednim zonama koje nisu direktno povezane, onda pomaci i događanja u jednoj zoni ne izazivaju direktan proces na drugoj. Nekad se zna dogoditi ako imamo potres koji je generiran, u fazi pripreme, tada ga seizmičnost bližeg ili dalekog područja može ubrzati", objasnio je.

Image
'TATA JE UPOZORAVAO DA SE LOŠE RADI': /

Čovjek čija je kuća stradala u potresu tvrdi da su mu se statičari smijali u lice

Image
'TATA JE UPOZORAVAO DA SE LOŠE RADI': /

Čovjek čija je kuća stradala u potresu tvrdi da su mu se statičari smijali u lice

Premalo opreme

Kuk kaže da je oprema s kojom raspolažu moderna i suvremena, ali da je ima premalo. "Mi nemamo gustoću mreže i propuštamo puno značajnih podataka koji se događaju", upozorio je. Govoreći o najavi ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa da će država uložiti 4,5 milijuna kuna za seizmološku opremu, rekao je da se dugo upozoravalo da su potresi "naša realnost" te da sad to pokazalo u najgorem obliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo što nismo činili je preventiva u protupotresnom graditeljstvu. Svjesni smo da imamo stari tip gradnje i stara naselja. A nažalost naša seizmološka mreža je nedovoljno gusta i ne zadovoljava moderne standarde i na tome treba poraditi", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo