velika šteta / Seizmolog otkrio kakvi su točno potresi danas pogodili Zagreb i gdje im je žarište

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Radi se, kako je rekao, o prosječnoj dubini potresa u Hrvatskoj

22.3.2020.
11:40
Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

Žarište potresa koji su u nedjelju ujutro potresli Zagreb i okolicu je na reversnom rasjedu koji se pruža paralelno s Medvednicom, kazao je seizmolog i profesor na PMF-u Marijan Herak.

"Žarište je na reversnom rasjedu koji je nastao dugotrajnom kompresijom u žarišnom području i pruža se paralelno s Medvednicom", izjavio je Herak Hini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi potres, dodao je, bio je magnitude od 5,3 do 5,4, a drugi od 5,0 do 5,1. Intenzitet u epicentru je bio VIII. stupnja MCS ljestvice (Mercalli-Cancani-Siebergova ljestvica).

"Hipocentar prvog potresa, točke iz koje su krenuli prvi valovi, bio je na dubini od 10 kilometara", rekao je Herak i pojasnio da se radi o plitkom potresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se, kako je rekao, o prosječnoj dubini potresa u Hrvatskoj, a svi potresi unutar Zemljine kore se smatraju plitkim potresima.

"Za Zagreb je to otprilike 30 kilometara", dodao je Herak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi valovi koji su krenuli su longitudinalni i oni su najbrži, a potom slijede transvezalni ili tzv. S-valovi koji su veći i sporiji. Upravo su oni izazvali štetu na zgradama u središtu Zagreba, zaključio je Herak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo