SEIZMOLOG NEMA DOBRE VIJESTI: / 'Serija naknadnih potresa može trajati i šest mjeseci. Ne mogu se isključiti ni jači udari'

Image
Foto: screenshot/EMSC

Najjači potres koji može pogoditi zagrebačko područje jest onaj jačine do 6,5 po Richteru. "Može se dogoditi sada, a može za 100 godina.

23.4.2020.
12:18
screenshot/EMSC
VOYO logo

Umjeren potres magnitude 3,2 prema Richteru koji je u četvrtak ujutro pogodio Zagreb, bio je jedan od najjačih naknadnih potresa u proteklih mjesec dana. Nakon dvaju vrlo jakih potresa koji su 22. ožujka zatresli i znatno oštetili Zagreb, prvog magnitude 5,5 prema Richteru i drugog 4,8 prema Richteru, grad se naknadno tresao još oko 1000 puta, što je i očekivano. Pritom nisu zabilježene štete, osim neznatnih poput padanja žbuke. Većina su bili slabi, magnitude manje od 1,3 prema Richteru.

Image
DVA POTRESA POGODILA ZAGREB, JAČI MAGNITUDE 3,2: /

'Prvi stvarno uznemirujući nakon onih prije mjesec dana'

Image
DVA POTRESA POGODILA ZAGREB, JAČI MAGNITUDE 3,2: /

'Prvi stvarno uznemirujući nakon onih prije mjesec dana'

Prema podacima Seizmološke službe, današnji potres bio je četvrti po jačini od naknadnih potresa koji su pogodili Zagreb, jednak onome od 24. ožujka u 20 sati i 53 minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni umjereni potresi dogodili su se 23. ožujka u 3 sata, magnitude 3,1 prema Richteru i u 11 sati i 12 minuta, jačine 3,3, ali i 22. ožujka u 7 sati i 41 minutu, magnitude 3,4. Ostali potresi bili su magnitude 3,0 ili manje. Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar rekao je u srijedu da je šteta od snažnog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu oko 42 milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Očekivali smo veći broj potresa između magnitude 3 i 4 po Richteru, a nije ih bilo'

"Smatramo da se nastavlja serija potresa koji su uslijedili nakon snažnog potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka", rekao je za portal HRT-aTomislav Fiket, seizmolog, zamjenik rukovoditeljice Seizmološke službe. Dodao je kako nije moguće raditi procjene, ali su očekivali veći broj potresa između magnitude 3 i 4 po Richteru, a nije ih bilo.

"Moguće je da se sada to smiruje i da se ta energija troši, i nadamo se da će tako biti. Ali ne možemo isključiti mogućnost jačih", kazao je Fiket.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb može pogoditi potres od 6,5 po Richteru: 'Može se dogoditi sada, a može za 100 godina'

Seizmolozi su, naime, već ranije naveli kako najjači potres koji može pogoditi zagrebačko područje jest onaj jačine do 6,5 po Richteru.

"Može se dogoditi sada, a može za 100 godina. Taj potres bi bio 30 puta jači od onog koji smo doživjeli 22. ožujka i koji je praktično zanemariv u odnosu na ovaj koji se može dogoditi. Rekli smo da serija naknadnih potresa može trajati i šest mjeseci, bilo kakva predviđanja i zaključke rano je izvlačiti, jer ne vidimo deset kilometara ispod zemlje i ne možemo procijeniti", rekao je Fiket za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike