'SERIJA ĆE POTRAJATI JOŠ NEKO VRIJEME' / Ima li sličnosti između petrinjskog i razornog potresa u BiH? Seizmolog: 'Ovaj je oslobodio 1,4 puta manje energije. Objasnit ću zašto...'

Image

Seizmolog Krešimir Kuk ukazao je na poveznicu između petrinjskog i hercegovačkog potresa te otkrio koliko dugo će još trajati podrhtavanja u Hercegovini

23.4.2022.
20:12
VOYO logo

Seizmolog Krešimir Kuk gostovao je u studiju RTL-a Danas te otkrio kako iz iskustva zagrebačke i petrinjske serije potresa možemo zaključiti kako će i ova serija potresa, koja se dogodila na teritoriju Bosne i Hercegovine, potrajati još neko vrijeme.

"Seizmička aktivnost je pojačana na ovim područjima i to traje već dulje vrijeme. To smo primijetili i po potresima u Grčkoj, Albaniji, Turskoj, kod nas i sada ovo u BiH", priznao je Kuk te dodao kako je ta aktivnost izraženija u odnosu na ono na što smo navikli i da se ovako jaki potresi kod nas mjere u desecima godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potresi nisu periodični, ne događaju se pravilno i nije dobro računati da, ako smo imali jak potres prije 130 godina, da će opet sljedeći biti za 130 godina", govori te navodi da je realno očekivati pojačanu aktivnost još neko vrijeme s obzirom na jačinu prvog potresa.

Image
FOTOGRAFIJE UNIŠTENJA /

Posljedice razornog potresa: Sa stambene zgrade u Mostaru pale cigle, djevojka poginula nakon što se stijena srušila na kuću...

Image
FOTOGRAFIJE UNIŠTENJA /

Posljedice razornog potresa: Sa stambene zgrade u Mostaru pale cigle, djevojka poginula nakon što se stijena srušila na kuću...

"Svako područje je karakteristično za sebe i na sreću nemamo puno iskustava da imamo više takvih serija u nekoj nedavnoj prošlosti koje bi onda pamtili, ali iz iskustva i petrinjske i zagrebačke možemo reći da će ova serija trajati neko vrijeme. Na ovom je području i 2019. godine bila jedna serija potresa od kojih je najjači bio magnitude 5,5 prema Richteru. Serija je trajala mjesecima poslije, no nije bila ovako izražena po jači ili učestalost", govori Kuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potres u Hercegovini oslobodio je 1,4 puta manje energije od onog u Petrinji

Objasnio je i kako se mogu povući neke paralele između ovog i petrinjskoj potresa. Potresi su, naime, bili slične magnitude, a ovaj je potres oslobodio 1,4 puta manje energije od petrinjskog potresa.

"Dobro je to da je tlo na ovom području drugačije od tla na Banovini koje je rastresito u nekim sedimentnim talozima. Ovdje se radi o krškom području, stjenovitom, i onda su efekti potresa blaži jer ne dolazi do pojačavanja, takozvane amplifikacije trešnje. Koliko potres zatrese, toliko se prenosi", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno od najčešćih pitanja jest i ono možemo li sada biti mirni barem neko vrijeme, u smislu da se neće toliko uskoro dogoditi neki jači potres. Krešimir Kuk tvrdi da ovakva učestalost i jačina potresa nisu karakteristični za naše područje, te se zbog toga možemo nadati da se seizmička energija ispraznila.

"Nitko ne može nikada na području koje je sposobno generirati potrese isključiti mogućnost nastanka jakih ili jačih potresa", upozorava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dotaknuo se i aplikacija koje upozoravaju na potres nekoliko sekundi prije samog udara. Kaže da su one korisne jedino u slučaju da se radi o pravom sustavu za rano upozoravanje od potresa kakav postoji u Japanu, Kaliforniji i sličnim zemljama.

"Ovo što se kod nas jučer dogodilo jest pokušaj nekog upozoravanja koji nije baziran na seizmološkim instrumentima nego se koriste informacije koje se mogu brzo i masovno dobiti iz mobilnih uređaja. Ne zna se intenzitet i je li to stvarno potres", rekao je Kuk za sam kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo