Šef zagrebačke policije sastančio s Horvatinčićem

15.7.2010.
19:02
VOYO logo

"Asistencija je bila na zahtjev gradske uprave. Sve je provedeno prema zakonu i zato mislim da nema razloga da podnesem ostavku. Mi smo ovaj put bili samo tehničko pomagalo Gradu, a tko zna kome ćemo biti sljedeći put. Ne možemo zakon provoditi djelomično", istaknuo je na izvanredno sazvanoj konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Ministar je dodao da policija nije u mogućnosti da procjenjuje da li su dozvole Hoto grupi zakonite ili nisu. Policija mora asistirati, istaknuo je Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako to da je policija intervenirala unatoč činjenici da traje istraga DORH-a rekao je da policija surađuje s USKOK-om vezano za taj slučaj ali nije želio govoriti do kuda je ta 'suradnja' došla.

Tomislav Buterin, načelnik PU Zagrebačke rekao je kako je prema službenim podacima došlo do pružanja otpora zbog čega su privedene 142 osobe i svima je određena osmodnevna zabrana pristupa Varšavskoj ulici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubravko Teur, načelnik uprave policije MUP-a, novinarima je iznio podatak kako je asistencija u Varšavskoj samo jedna od 143 intervencije ove godine. Ujedno je istaknuo da nitko od privedenih nije zadržan dulje od 12 sati.

''Zbog vrućine smo privedenima dali vode. Moram napomenuti da nije bilo pritužbi od strane privedenih te da nitko nije ozlijeđen'', rekao je Teur.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarko je rekao da ne treba očekivati od policije da sudjeluje u neposluhu te da policija svojim nečinjenjem i neprovedbom zakona neće podupirati tzv. građanski neposluh.

"Radili smo prema pravilima struke, a svi policajci su bili upozoreni na zakonito postupanje prema ljudima," rekao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit je li akcija prosvjednika politički motivirana, Karamarko je odgovorio potvrdno.

"Dolaze izbori i svi skupljaju političke poene i žalosti da sigurnost koju policija mora osigurati postaje predmet političkih prepucavanja. Problemi oko Varšavske su drugdje i netko se drugi treba dogovoriti. Mi samo provodimo zakon. Ne prosuđujemo da li su dozvole legalne", rekao je Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarsko pitanje da li je Tomo Horvatinčić bio na razgovoru s policijom, Buterin je tek nakon što mu je pitanje po drugi put ponovljeno priznao da se susreo s Horvatinčićem, ali da o detaljima nije želio govoriti. Tek je rekao da su se sreli na Horvatinčićevu inicijativu.

Podsjetimo, dramatična zbivanja u Varšavskoj traju od ranog jutra, a nekoliko sati jake policijske snage provodile su masovna hapšenja građana koji su se pobunili protiv sječe stabala i raskopavanja Varšavske. Stabala više nema. Posjekli su ih još rano jutros, a cijelu Varšavsku radnici su raskopali uz snažnu asistenciju interventne policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je odvodila sve one koje su na bilo koji način smatrali smetnjom prolasku Horvatinčićevih radnih strojeva i nastavku radova u Varšavskoj. U 'maricama' su tako završili Josip Kregar, Vili Matula, Edo Popović , gradski zastupnici Jurica Meić i Dan Špicer, aktivisti Teodor Celakoski i Tomislav Tomašević, odvjetnik Slobodan Budak, glumica Urša Raukar...

Prethodni članci:

arti-201007150379006 arti-201007150350006 arti-201007150567006 arti-201007150589006 arti-201007150150006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo