POTRES U ZAGREBAČKOJ PLINARI / Šef zagrebačke plinare podnio ostavku, gradska oporba tvrdi da je u pozadini sporni kredit: 'Postoji zlatna koka'

Neslužbeno, u pripremi je i kaznena prijava iz same Plinare protiv gradonačelnika Zagreba koji je nedavno ovako branio odluku o kreditu nužnom zbog grijeha prošle vlasti

26.9.2022.
19:18
VOYO logo

Miroslav Živko je odlučio dati ostavku na mjesto direktora zagrebačke Plinare mailom, bez dodatnih obrazloženja! A objašnjenje ne nudi ni Grad, tek ovo:

"Na mjesto direktora imenuje se Goran Popović na razdoblje od 6 mjeseci, odnosno do izbora novog direktora/člana Uprave putem javnog natječaja. Dosadašnji direktor Miroslav Živko razriješen je s dužnosti na vlastiti zahtjev."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A zašto? Plinara treba biti jedan od jamaca za kredit Holdingu od čak 240 milijuna eura – za koji je garancija atraktivna imovina. Pa sada već bivši direktor to nije želio potpisati. Sindikati ne kriju da su zabrinuti:

"Ovdje garantirati svojom imovinom za nekog drugog, e to je jako čudna stvar. A imovina GP je neprocjenjiva, imovina je to stvarana 160 godina", kaže Boris Holetić, sindikalni povjerenik SSKH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je politika umiješala svoje prste pa će posla imati pravosuđe, uvjerena je oporba.

Image
Goran Popović /

Ekspresno imenovan novi direktor Gradske plinare Zagreb. 'Živko nastavlja rad van društva'

Image
Goran Popović /

Ekspresno imenovan novi direktor Gradske plinare Zagreb. 'Živko nastavlja rad van društva'

"Sve se organizira da dođe do privatizacije. Postoji zlatna koka Plinara distribucija, 3000 km plinovoda kontrolira i koja je predmet interesa brojnih potencijalnih novih vlasnika", kaže Trpimir Goluža, MOST-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodin Tomešvić očito ne želi slušati ljude od struke, on želi poslušnike, ali na svu sreću takvih poslušnika nije bilo puno", kaže Mislav Herman, predsjednik zagrebačkog HDZ-a.

Neslužbeno, u pripremi je i kaznena prijava iz same Plinare protiv gradonačelnika Zagreba koji je nedavno ovako branio odluku o kreditu "nužnom zbog grijeha prošle vlasti":

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o tome da se refinancira postojeće zaduženje, time bi Zagrebački holding mogao doći do zraka…", rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević 12. rujna ove godine.

A što kažu Tomaševićevi partneri?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je logično da se u velikoj tvrtki kao što je Holding događaju i smjene i otkazi, mislim pitat ćete gradonačelnika o čemu se radi", rekla je saborska zastupnica Ivana Kekin.

Nešto je informiraniji šef Gradske skupštine, kojem se doduše baš zbog spornog kredita osuo gradski klub pa je neposlušni šef zagrebačkog SDP-a - voljom stranačkog vrha - izletio iz stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kredit je zakonit i sve pripremne radnje su napravljene zakonito. Nikakva privatizacija GP ZG ne dolazi u obzir, Što se tiče GP Opskrbe, trgovina - tu smo otvoreni za razgovor o svim opcijama", kaže Joško Klisović.

Je li baš sve u ovoj priči čisto, sloge očito nema, ali ima u jednome: Potrošači mogu biti mirni: opskrba plinom je, kažu i u Plinari i oko nje – sigurna! Barem zasad!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo