ŠEF UPRAVE MEDIKE O OBUSTAVLJANJU ISPORUKE LIJEKOVA: / 'U vrlo teškoj smo situaciji. Vrijeme je da Vlada prihvati što se događa'

Image

Jasminko Herceg, predstavnik Udruženja veledrogerija i predsjednik uprave Medike, rekao je kako je Vlada veledrogerijama ponudila svega 200 milijuna kuna za sanaciju duga od pet milijardi,

20.10.2020.
23:33
VOYO logo

Ukupni dug bolnica i ljekarni veledrogerijama iznosi pet milijardi kuna. Veledrogerije su do kraja godine od Vlade očekivale uplatu dvije milijarde kuna. No, na sastanku s Vladom im je ponuđeno svega 200 milijuna kuna, zbog čega je dio veledrogerija već obustavio dostavu lijekova i drugih potrepština bolnicama. No, dug je višegodišnji problem zdravstvenog sustava.

"Dug je uvijek bio velik, to nije sporno. Međutim, on se kretao u relacijama s kojima su se dobavljači lijekova mogli nositi, dakle do tri milijarde kuna. On je sada pet milijardi kuna zbog toga što nije plaćeno 700 milijuna ljekarnama i 4,3 milijarde kuna je dug prema bolnicama. To je nešto što dobavljači lijekova jednostavno ne mogu nositi. Mi smo to zajedno prije nosili s ljekarnama, i uz ne baš jeftine kredite banaka. Danas smo se našli u takvoj situaciji u kakvoj jesmo, a dobavljači lijekova više ne žele isporučivati robu, bankari ne daju kredite i našli smo se u vrlo teškoj situaciji", komentirao je novonastalu situaciju u RTL Direktu predstavnik Udruženja veledrogerija i predsjednik uprave Medike, Jasminko Herceg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREDSTAVNIK VELEDROGERIJA: /

'Beroš nas je na sastanku šokirao svojom izjavom, tada smo prekinuli pregovore'

Image
PREDSTAVNIK VELEDROGERIJA: /

'Beroš nas je na sastanku šokirao svojom izjavom, tada smo prekinuli pregovore'

Raste potražnja, raste i dug

Istaknuo je kako je dug porastao i zbog potražnje za lijekovima: "U zemljama Europske unije kao i u Hrvatskoj, potrošnja godišnje raste šest do 12 posto, to se događa i u Hrvatskoj. Dostupnost lijekova u Hrvatskoj ista je kao i u EU. Hrvati za to plaćaju 1300 eura po stanovniku, dok stanovnici EU-a plaćaju za to tri tisuće eura. Razlika je dakle dug na dobavljačima lijekova."

Bolnice će najviše patiti

Pojedine bolnice duguju za lijekove već više od godinu dana. One su prve ostale bez lijekova. Herceg odgovara kako Medika danas nije isporučila lijekove i potrošni materijal u 30 bolnica s takvim dugom. Iz Vlade su im poručili da trebaju imati više razumijevanja, a Herceg tvrdi da je Medika oduvijek bila realan i odgovoran partner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bili smo partner hrvatskom zdravstvu, bit ćemo i ubuduće. Dali smo vrlo jasan i argumentiran prijedlog Vladi da smo mi spremni nositi dug od tri milijarde kuna dok se ne završi ta priča oko korone i nadamo se da će to biti do 30. lipnja sljedeće godine i da nakon toga ponovno sjednemo za stol. To je vrijeme da Vlada prihvati što se događa, sljedeće godine potrošnja će također rasti. I još bih samo nadodao da nije istina da dobavljači kreiraju cijene, niti definiramo koja je cijena lijeka. Medika je među top 20 kompanija što se tiče ukupnog prihoda u RH. Mi ćemo i dalje biti realni i odgovorni, zato smo i predložili Vladi da smo spremni nositi tri milijarde duga", pojasnio je Herceg.

Dodao je kako aktivnu komunikaciju veledrogerije imaju jedino s ministrom financija Zdravkom Marićem. Upozorio je da će se posljedice duga najviše osjetiti u bolnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo