ŠEF POREZNOG USKOK-A KOJEG HDZ ŽELI UKINUTI OTKRIO: / 'Radimo na sto sumnjivih slučajeva teških milijardu kuna'

Image
Foto: PIXSELL, Nina Djurdjevic

Ukidanje ovog tijela moglo bi biti novi prijepor u vladajućoj koaliciji.

13.11.2016.
8:39
PIXSELL, Nina Djurdjevic
VOYO logo

Paulino Lonza, šef poreznog USKOK-a, Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijeva čije je ukidanje najavljeno novim Općim poreznim zakonom, potvrdio je da je to tijelo otkrilo porezne prijevare teške milijardu kuna, a trenutno nadzire oko 200 sumnjivih osoba.

Posebno educirani poreznici

Ukidanje poreznog USKOK-a najavio je ministar Zdravko Marić. Točnije, plan je prebaciti ga u Poreznu upravu iako je do sada bio samostalan u okviru Ministarstva financija. Izmjena se očekuje od Nove godine. Gostujući jučer u Dnevniku Nove TV ministar financija je poručio - ured će biti bolje pozicioniran i kadrovski pojačan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: prtsc Dnevnik Nova TV
Image
Foto: prtsc Dnevnik Nova TV

U Samostalnom sektoru trenutno radi 15 posebno obučenih poreznika koji rade na razotkrivanju financijskog kriminala, izvlačenju novca i poreznim utajama. "Imali smo određene tečajeve od kolega američkog IRS-a koji su se održali ovdje u Hrvatskoj", objasnio je Lonza kako ovi porezni inspektori rade na razotkrivaju financijskog kriminala, izvlačenju novca i poreznim utajama. Trenutačno češljaju oko 200 osoba. Za USKOK spremaju nove kaznene prijave.

Stotinu sumnjivih slučajeva, uz onaj Zdravka Mamića

"Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara trenutno radi na 100-tinjak predmeta", pojasnio je Lonza u razgovoru za Dnevnik Nove TV . "Govorimo o iznosima nepripadne imovinske koristi i utajenog poreza ili pak opranog novca, a u pitanju je iznos veći od jedne milijarde kuna ako ne i više", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dvije godina koliko postoje kao Porezni USKOK prijavili su mnoge. Najzvučniji - Zdravko Mamić. Čak tri kaznene prijave teške oko 300 milijuna kuna - od utaje poreza do izvlačenja novca iz Dinama. I rade to drukčije od kolega iz Porezne uprave.

Lalovac iznenađen, Most protiv

"Nešto što se ovdje može obraditi u roku mjesec do dva dana bi zapravo u slučaju upravnog postupka bi trajalo možda i godinu do dvije dana", kaže Lonza. Time su i kazneni progoni brži - objašnjava šef sektora koji gubi status samostalnog. Nakon Nove godine vraćaju se u okrilje Porezne uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši ministar financija Boris Lalovac (SDP), čija je Vlada sve osmislila neugodno je iznenađen promjenama. "Ljudi su u godinu dana napravili više nego što je Porezna uprava napravila u 25 godina, oni su stručni neovisni nemaju nikakvog političkog utjecaja, evo sad su godinu dana pod ministrom Marićem i daju još bolje rezultate, zato me to čudi", kaže Lalovac.

Mogla bi to biti nova točka prijepora između Mosta i HDZ-a. Još u prošloj vladi bili su protiv ovog poteza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno (to) ne podržavamo. Smatramo da bi on i dalje trebao ostati potpuno neovisan kakav je i bio, o tome smo već i upoznali ministra Marića i u tom smislu očekujemo konstruktivne razgovore i dogovor", ističe Mostovac Maro Kristić. No, u Marićevoj poreznoj reformi, mjesta za samostalni porezni uskok nema. Slažu li se s tim i u Saboru, bit će jasnije idući tjedan.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo