novi trendovi / Šef Hitne upozorava: ugostitelji zarađuju dok maloljetnici postaju alkoholičari!

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Jedan od doktora kaže kako 'epidemije' nema, ali da problem nekritičkog pijenja među mladima itekako postoji. Dobro zna i za zanimljivu praksu rezerviranja stola koja je siguran put prema opijanju

18.4.2018.
7:30
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Postotak nekritičkog pijenja u Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednjem je desetljeću, rekao je Mate Kasalo, šef Hitne pomoći u Makarskoj, narastao za čak 300 posto! U tu se priču lijepo uklapa i konzumiranje alkohola među mladima, piše Slobodna Dalmacija.

Osim što će uskoro krenuti maturalne zabave gdje će mladi otkrivati nove ljubavi prema alkoholnim pićima, a drugi razlog zašto se otvorila ova Pandorina kutija jest činjenica da se u pojedinim makarskim kafićima potiče takva praksa kroz novi trend rezerviranja stola. Naime, da biste rezervirali stol, a to je mladima očito jako bitno, mora se poslati poruka na Facebook ili Instagram profil objekta, te naručiti bocu žestice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ugostitelji stimuliraju tu praksu na način da daju cijelu bocu po jeftinijoj cijeni, a mladima je bitno i da se ta boca vidi na njihovu stolu. Slažem se da je to veliki problem jer ugostitelji ne kontroliraju tko naručuje, ne vodi se računa jesu li maloljetni, a policija... Policija više gleda ne bi li uhvatila nekoga u prometnom prekršaju nego da vodi računa o konzumiranju alkohola među maloljetnima. Nažalost, ukinute su i ophodnje redara tijekom noći, ja se sjećam da sam kao gradonačelnik znao u dva sata ustati i s njima proći gradom",  izjavio je dr. Marko Ožić Bebek.

Kolega mu iz Odbora, dr. Darko Granić, kaže kako "epidemije" prema njegovim saznanjima nema, ali da problem nekritičkog pijenja među mladima itekako postoji. Dobro zna i za zanimljivu praksu rezerviranja stola koja je siguran put prema opijanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi problem koji se vezuje uz alkohol u adolescenciji psihološkog je karaktera. Iz policije se pak doznaje da je na području koje pokriva PP Makarska u protekloj godini 24 maloljetnika zatečeno bez pratnje roditelja u kasnim noćnim satima, o čemu je obaviješten i Centar za socijalnu skrb. Upravo u kršenju Obiteljskog zakona koji mlađima od 16 ne dopušta izlazak nakon 23 sata "leži" jedan od problema, jer, kako se to vidi iz ranije navedenih izjava, u Makarskoj nema nijedna lokacija namijenjena mladima, sa sadržajima koji priliče njima, a što bi isključivalo alkohol.

Normalno je, dakle, da se u kafiću naruči boca alkohola s ciljem "zauzimanja" stola. Ako, dakle, grupa od pet maloljetnika naruči litru votke ili viskija, i ako je podijelimo na uobičajene doze od 0,33 decilitra, dođemo do zaključka da tijekom večeri, ako ostanu na jednoj boci, tinejdžeri za jednim stolom prosječno popiju šest pića, što je već lijepa ulaznica za maloljetničko pijanstvo. Ako ih je manje, onda se brojka penje i na više žestica tijekom jedne večeri, koje se nerijetko kombiniraju i s nimalo bezopasnim energetskim pićima, piše SlobodnaDalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo