ŠEF CROATIA AIRLINESA O ŠTRAJKU USRED SEZONE: / 'Ti ljudi ugrožavaju turizam od kojeg žive, moglo bi doći do kolapsa u zračnom prijevozu'

Image
Foto: Pixsell

Nakon što su piloti, stjuardese i aviomehaničari Croatia Airlinesa najavili da će 8. kolovoza u 6 sati stupiti u štrajk, oglasila se Uprava hrvatske nacionalne aviokompanije.

2.8.2017.
13:00
Pixsell
VOYO logo

Image
PILOTI I STJUARDESE CROATIA AIRLINESA USRED SEZONE IDU U ŠTRAJK: /

Traže i do 30% veće plaće, više dana godišnjeg...

Image
PILOTI I STJUARDESE CROATIA AIRLINESA USRED SEZONE IDU U ŠTRAJK: /

Traže i do 30% veće plaće, više dana godišnjeg...

Predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Krešimir Kučko rekao je na konferenciji za novinare da će avioprijevoznik iznajmiti zrakoplove s posadama kako bi u slučaju štrajka bilo što manje problema u prijevozu putnika u udarnom turističkom tjednu. No, ne isključuje mogućnost kolapsa u zračnom prometu s obzirom na to da je špica turističke sezone i da svi putnici, kako je kazao, ipak vjerojatno neće moći biti prevezeni.

"Dnevno CA ima 105 letova, a u nekim danima preveze i po nekoliko tisuća putnika", naglasio je Kučko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iznajmit ćemo zrakoplove s posadama s kojima ćemo osigurati da zbog štrajka prijevoz naših putnika ne bude doveden u pitanje. Ne želimo da ikome propadne godišnji ili bilo koji drugi razlog putovanja u našu zemlju jer je manji dio radnika CA odlučio štrajkati. Prema našim informacijama, od 923 zaposlenika štrajkat će 50 do 100 pripadnika sindikata ORCA i uglavnom kabinskog osoblja", kazao je Kučko dodajući da najavljenim štrajkom ozbiljno ugrožavaju turizam od kojeg svi, pa i CA žive.

Image

18.05.2017., Pula - Zracna luka Pula. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

"CA preveze trećinu putnika koji dolaze u Hrvatsku. Moglo bi doći do kolapsa u zračnom prijevozu, a štrajk bi mogao ugroziti turističku reputaciju Hrvatske", istaknuo je dodajući da je šteta u slučaju štrajka za Croatia Airlines nekoliko milijuna kuna dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je da je Uprava CA u studenome lani incirala kolektivne pregovore. Sindikatima je bilo ponuđeno sklapanje istog kolektivnog ugovora.

"I kao takav sadrži rast plaća koje u CA dijelom ovise i o radnom stažu. Dva sindikata prihvatila su ponudu, ali ORCA je čekala utvrđivanje reprezentativnosti. U međuvremenu je istekla i produljena primjena starog ugovora. Došli su nam sa 150 zahtjeva, koji bi, ako bi bili prihvaćeni, značili oko 50 milijuna kuna povećanje godišnje za plaće", rekao je Kučko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da povećanje plaća nije moguće jer bi ugrozilo radna mjesta te da kompanija planira velika ulaganja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo