Sedmogodišnja Petra dokaz je što možemo kad smo ljudi

Visokoslabovidna djevojčica jedina je u Hrvatskoj koja uz pomoć seta pomagala samostalno prati nastavu bez pomoći osobnog asistenta, a zadatke, kaže Petrina učiteljica, u pravilu završi – prva

11.9.2013.
16:37
VOYO logo

Za razliku od ostalih vršnjaka koji su kao i ona visokoslabovidni, sedmogodišnja Petra Tašić iz Marije Gorice kraj Zagreba u prvi razred krenula je opremljena tako da nastavu može pratiti samostalno, bez pomoći osobnog asistenta.

Na činjenici da njezina školska klupa u Osnovnoj školi Ante Kovačića izgleda kao malo tehnološko čudo, Petra može zahvaliti spremnosti lokalne zajednice da podrži jednog svog člana i osigura mu ravnopravni start, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na doznaku HZZO-a, Petra je dobila elektroničko povećalo, pomagalo na koje imaju pravo sva slabovidna djeca s ostatkom vida do 20 posto, te govorni sat i bijeli štap.

Skupa oprema

Ostala joj je pomagala, među njima čitač boja, monitor za kameru, donirala županija, a iz školske su blagajne pomogli Petrinim roditeljima u kupnji ostalog pribora za školu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad Petra kameru usmjeri prema ploči, na monitoru vidi sliku prilagođenu svom vidu. Učionica ima i posebnu rasvjetu, tzv. krijesnicu, koju je školi donirao Vinko Rogina, izumitelj elektroničke prigušnice.

Kompletna oprema radnog prostora za Petru stajala je, kaže njena mama Anamarija, oko 52.000 kuna, a da nije bilo razumijevanja sredine, takvo ulaganje roditelji ne bi mogli platiti iz vlastitog džepa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo