Sanacija će biti zahtjevna / Sedmi dan okupacije vodom u Kokorićima stanovnici stoički podnose. HGSS-ovci su stalno prisutni na terenu

Očekuje se daljnji rast vodostaja, a odvodni tunel Rastoke, probijen prije 82 godine, mora biti zatvoren

11.12.2020.
20:00
VOYO logo

U Kokorićima kod Vrgorca još uvijek borba s poplavom koja ne posustaje. Gorski spašavatelji, Crveni križ i Civilna zaštita opskrbljuju mještane i pomažu im spasiti što se još uvijek da spasiti.

Mještane su obišli predstavnici Vlade, Županije i Hrvatskih voda jer će sanacija šteta biti zahtjevna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Selo Kutac ovisi o dalekovodu "potonulom" u Kokorićima, pa se nekoliko HEP-ovaca odlučilo na odvažnu akciju iznad hladne vode. Njihove fotografije dijeli i hvali cijela Hrvatska.

"Sin je bija na jednom stupu, ja sam bija na drugom. Kad smo došli doma, žena je urlala: "Koji ste vi kreteni! Ako ubije struja jednoga, di će drugoga. Ajde kad ste tu, držite se bar na suho, nemojte u vodu jer će vas ubit struja". Žena ne zna da je dalekovod izgašen", rekao je Ozren Gašpar, djelatnik HEP-a Vrgorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
vremenske neprilike /

Nezapamćene oborine pogodile cijelu Istru, mještani godinama traže rješenje od nadležnih institucija: 'Noć je bila strašna'

Image
vremenske neprilike /

Nezapamćene oborine pogodile cijelu Istru, mještani godinama traže rješenje od nadležnih institucija: 'Noć je bila strašna'

Kiša je opet padala cijelu noć i noćas je vodostaj narastao za novih 35 centimetara. Sedmi dan okupacije vodom u Kokorićima stoički podnose.

"Iman četvero unučadi tamo, ja kod njih ne mogu nego čamcem. Mislim ono, dođe čoviku da žali iz svih grla, ali nema koristi od toga", izjavila je Novenka Pervan iz Kokorića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dva sina tamo, oni su odsičeni, ne mogu dica sać, a oni dva imaju koronu i moraju bit u izolaciji i to je najgore", kazala je Nada Pervan iz Kokorića.

"Imamo tri mace i jedna jutros ne da mjauče, tačno osjećaš ko da plače, traži pomoć...Onda smo zamolili ljude iz GSS-a, pa smo im odnili nešto hrane", rekao je Milivoj Pervan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A HGSS-ovci ne staju. Stanice Makarska, Split, Dubrovnik, Ogulin, Čakovec, Karlovac, Slavonski Brod i Novska rotiraju ekipe i stalno su prisutni na terenu.

"Gradimo zečje nasipe, štitimo kuće šta možemo, evo školu sinoć radi parketa unutra, razvozimo lijekove, prebacujemo ljude za na posa, hrana, šta treba", poručio je Ivan Šafradin, HGSS Stanica Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se daljnji rast vodostaja, a odvodni tunel Rastoke, probijen prije 82 godine, mora biti zatvoren da ne poplavi Vrgorsko polje. Probijanje još jednog tunela projekt je vrijedan 100 milijuna kuna.

"Izgradnjom još jednog tunela od 60 kubika kojim bi se spuštao jedan dolje u Birinu, a jedan na Baćinska jezera, mi bismo napravili veći otok vode sa Vrgorskog polja, a onda otvaranjem tunela u Rastoku, rasteretili bi Rastok", izjavila je Irina Putica, rukovoditeljica obrane od poplava Sektora F Hrvatskih voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izaslanik premijera i bivši ministar obrane, rodom iz susjednih Umčana, obećao je pomoć u što skorijem saniranju posljedica.

"Tu su grijalice plinske koje će biti potrebne ljudima, tu su isušivači, zatim određena dezinfekcijska sredstva, jedan organiziran sustav. Treba ući u ovo područje što prije kroz dva-tri tjedna to sve sanirati. I tu imamo sigurno na raspolaganju i Hrvatsku vojsku", kazao je Damir Krstičević, savjetnik i izaslanik predsjednika Vlade RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi trebamo razgovarati i o trećoj fazi već sada. Kao što se vidjeli, imali smo konkretni sastanak s Ministarstvom poljoprivrede da konkretno ljudima možemo pomoći u 2021. godini u obnovi poljoprivrednih kultura", poručio je Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca.

Jer, potopljeni vinogradi, nasadi jagoda, češnjaka i luka egzistencija su ljudi koji žive u Kokorićima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo